Beograd - Društvo - B92 Lokal

Autobus za vakcinaciju na platou ispred Saobraćajnog fakulteta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovali su danas vakcinaciji studenata na mobilnom punktu koji se nalazi na platou Saobraćajnog fakulteta.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Autobus za vakcinaciju na ovoj lokaciji biće postavljen do 16 sati gde će „fajzer” ili „sinofarm” vakcinu, osim studenata, moći da prime svi zainteresovani građani.
Vesić je rekao da se proces vakcinacije u Beogradu nastavlja veoma uspešno, najbolje u Srbiji.
"Zaključno sa jučerašnjim danom, u Beogradu je 51,9 odsto vakcinisanih građana, što je nešto više od 722.000 ljudi, a 46,5 odsto je revakcinisanih, što je gotovo 648.000 osoba. Danas ćemo preći broj od 650.000 ljudi. U populaciji između 65 i 74 godina vakcinisali smo skoro 81 odsto populacije, a u pojedinim opštinama kao što su Stari grad, Vračar i Savski venac u populaciji preko 65 godina je vakcinisano više od 90 posto građana. To znači da smo u toj populaciji zaštitili stanovništvo, jer ima i nekih koji su preležali koronu", istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, sada je ključna vakcinacija mlađih ljudi.
"U populaciji između 18 i 40 godina u Beogradu je vakcinisano njih 22 odsto, što je dobro, bolje nego u Srbiji, ali je slabije nego što je prosek Beograda. Zato se trudimo da organizujemo ovakve akcije gde god možemo i da motivišemo mlade ljude da se vakcinišu. Zahvalan sam Saobraćajnom fakultetu što je prihvatio da postavimo autobus na njihovom platou. Ovo nije poziv za vakcinaciju samo studentima Saobraćajnog fakulteta, jer su ovde u blizini i drugi fakulteti, studentski dom, već i poziv svim građanima. Svi su dobrodošli i svi mogu da se vakcinišu", naglasio je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Кako je naveo, do sada je u ovom autobusu vakcinisano više od 4.000 ljudi.
"Beograda, posebno mlađe od 40 godina, da se vakcinišu jer je to jedini put da izađemo iz krize. 21. juna treba da počnemo da živimo normalno, da organizujemo koncerte, proslave, svadbe i da se vratimo normalnom životu", naglasio je Vesić.

Nataša Stanisavljević je rekla da su ekipe svakodnevno na terenu kako bi ljudima što više objasnili važnost imunizacije. Grad Beograd je, dodala je, zajedno sa Ujedinjenim festivalima danas obezbedio i stotinu ulaznica za razne festivale za studente.
"Ovde su danas dostupne „fajzer” i „sinofarm” vakcine, a autobus će biti postavljen do 16 sati. Trudimo se na razne načine, putem vaučera i drugih pogodnosti, da motivišemo mlade da se vakcinišu jer nam je krajnji cilj da Beograd bude jedan od prvih gradova u Srbiji koji će dostići kolektivni imunitet", pojasnila je sekretarka Stanisavljević.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović kazao je da je povratak u normalu od esencijalnog značaja za nastavak škole.
"Hvala Gradu Beogradu na mogućnosti da što veći broj studenata bude vakcinisan, jer to znači da se vraćamo normalnom životu. Predstoji nam i upis, te je značajno da što više studenata bude vakcinisano", naveo je Bojović.

Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Margareta Smiljanić izrazila je zadovoljstvo što se ovakve akcije organizuju ispred fakulteta.
"Ovo je dobra mogućnost za studente, s obzirom na to da su ispitni rokovi počeli, tako da ne moraju da čekaju u redu, već se mogu vakcinisati ispred svog fakulteta. Nama je važno da to bude omogućeno na mestu gde ima više fakulteta a u ovoj ulici su četiri fakulteta, više škole i studentski dom, te je dobra prilika da studenti, ali i mladi mogu da se vakcinišu, kako bismo se u što skorije vreme vratili redovnim aktivnostima", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.