B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina

Situacija u Nišu alarmantna: "Grad nikada nije bio u težoj situaciji"

Štab za vanredne situacije grada Niša ocenio da je epidemiološka situacija u tom gradu vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu. Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković poručio je da je situacija alarmantna i da Niš nikada nije bio u težoj situaciji.

Izvor: Beta, N1, B92.net Niš
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Situacija u Nišu je takva da se od početka epidemije beleži najoštriji rast broja zaraženih koronavirusom.

U sapštenju objavljenom kasno sinoć rečeno je da je štab odlučio da naredna dva vikenda buvlja pijaca i auto pijaca u Nišu budu zatvorene.

Gradski štab je, kako je navedeno, naložio nadležnim službama rigoroznu kontrolu i nadzor u poštovanju propisanih epidemioloških mera – pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora uz asistenciju pripadnika Policijske uprave.

Naloženo je takodje da Javno komunalno preduzeće "Gorica" preduzme sve mere epidemiološke zaštite tokom predstojećih Zadušnica - zabranjeno je okupljanjanje više od pet osoba na otvorenom, obavezno je držanje fizičke distance ili obavezno nošenje maske.

Javno komunalnom preduzeću "Tržnica" naloženo je poštovanja epidemioloških mera na zelenim pijacama i kvantaškoj pijaci, a Direkciji za javni prevoz preduzimanje rigoroznih mera kontrole i nadzora u poštovanju mera u javnom gradskom saobraćaju.

Gradski štab apelovao je na građane da se odmah, sa prvim simtomima koji ukazuju na zaražavanje korona virusom, jave lekarima u kovid ambulantama

O situaciji u Nišu govorio je i Radmilo Janković, zamenik direktora niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu. On kaže za N1 da je situacija u tom gradu alarmantna i da taj grad nikada nije bio u težoj situaciji.

"Do skoro smo imali 50-60 obolelih dnevno, sada je ta brojka 200-300. Nikada nismo imali toliki udeo pacijenata iz Niša, njih je dve trećine. Veći je pritisak nego u novembru i decembru. Preusmeramo pacijente i u Kruševac, u Nišu se hospitalizuju jako teški slučajevi", kaže Janković.

Dodao da policijski čas ne treba uvoditi, da ljudi mogu prošetati pored reke, ali da se na neka mesta može zaboraviti naredne dve nedelje.

Kaže da svima „para“ uši kada se kaže da treba zatvoriti kafane i kafiće, ali smatra da je to jedini izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.