Exit, dan 2; Nik Kejv održao lekciju o emociji: "Povlačim se"; Vati (The Exploited) o suzavcu i tuči

Najveće ime ovogodišnjeg izdanja Exit festivala, Nik Kejv, nastupio je sinoć pred više desetina hiljada ljudi, kojima je priredio ništa manje do - magije.

Sanja DojkićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Nastup Nika Kejva obojila je njegova lična tragedija. Gubitak njegovog sina početkom maja ove godine ostavio je svoj trag u njegovoj set-listi, a mnogi su se pitali da li će veliki muzičar uopšte nastupati na Exitu ove godine.

Dostojanstven u svom bolu, Kejv je poveo publiku na muzičko putovanje koje je trajalo dva i po sata. More i more prisutnih bili su hipnotisani veličinom ove legende, a nakon sporijih i onih malo bržih pesama, Kejv je najavio da se povlači.

B92.net na EXIT-u: Videli smo Senidah u lobanjama i razgovarali sa Mimi Mercedez i Napalm Death FOTO

Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Neću nastupati neko vreme", rekao je kratko, čineći sinoćni koncert utoliko značajnijim za sve nas, koji smo se pitali da li će se ikada više vratiti.

Iako je bilo teško nastupati pre i posle velikog Nika Kejva, utisak na drugom danu Exita ostavili su i beloruski Molchat doma, čije pesme služe kao idealan saundtrek za posmatranje zgrada u novobeogradskim blokovima, ili za divljenje Geneksu. Grčko-autralijski reper Masked Wolf razmrdao je publiku nakon Kejva, a Shouse i Lady Lee napravili su klasičnu Exit žurku.

Gužva i na The Exploited

Foto: B92..net
Foto: B92..net

Pomak u odnosu na prethodnu Exit godinu je Explosive stejdž, kome je vraćena stara slava. Prošle godine organizatori su se odlučili za manju binu i njeno drugačije pozicioniranje, međutim ove godine Explosive ponovo dobija binu koju zaslužuje.

Iako je nastup benda Discharge otkazan te večeri na nezadovoljstvo mnogih, masa pankera i metalaca pripremila se na nastup The Exploited, koji su dokazali da pank i te kako živi, samo je malo omatoreo. Dve baklje su bile upaljene, publika je horski pratila ove veterane, koji su nam pripredili šou koji ćemo pamtiti.

Ali, taj nastup takođe se umalo nije desio...

Vati iz The Exploiteda prisetio se dramatičnog nastupa u Beogradu, kada je bačena ogromna količina suzavca

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Valter Vati Bučan, pevač Exploiteda već 43 godine, ima zdravstvenih problema sa srcem, a njegov brat Vuli, koji svira bubnjeve u ovom bendu, takođe je doživeo srčani udar na bini prošle godine. Međutim, obojica su delovali dobro pre svog nastupa na Exitu, a Vati je posebno bio energičan iako je imao samo nekoliko sati da se odmori.

"Došli smo juče ali aerodrom na Frankfurtu je užasan. Umalo nismo popustili let zbog aerodroma. Ali uspeli smo da se odmorimo nekoliko sati", rekao nam je Vati.

Ovo nije prvi put da sviraju u Srbiji, a njihov prvi nastup u Beogradu bio je obeležen do tada neviđenim incidentima. Suzavac je bačen u krcatu salu SKC nakon dve-tri pesme, i koncert je morao da bude otkazan usred seta. Vati se nerado seća tog koncerta.

"Masivni kanisteri suzavca su bili bačeni tada. Bilo je poprilično morbidno, cela sala je bila u suzavcu... ništa se te veličine desilo pre i posle tog koncerta u Beogradu. To je bilo potpuno novo iskustvo za mene. Ponekad na nastupima bude nasilja, male grupe se potuku, ali ovo u SKC je bio organizovani napad. Bilo mi je žao, jer je to bio prvi put da smo nastupali u Srbiji, mesto je bilo krcato, bilo je i mnogo klinaca, a onda se desi taj suzavac, ljudi su gazili jedni preko drugih. To je baš bilo s**nje", priznaje nam on.

"Udario sam Bilija Džoa Armstronga, j***** kepec!"

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kako zbog društvenih mreža emo scena doživljava svoj preporod, pitali smo pank-veterana da li misli da je to dobro.

"Emo pank je s****e. Šta koji k****. Kako pank može da bude emo?? Izvini, ne može. Bendovi mogu da sviraju kakvu god muziku žele, ali za mene, pank je radnička klasa, bes i društveni problemi. A ne ovo, kako se oblače, ili da plaču kako im je nestalo ajlajnera, ili su im cipele previše tesne. Marš!", rekao nam je Vati.

Nije zaobišao ni da spomene bend Green day, sa kojima ima kontinuranu svađu godinama.

"Recimo Green day je potpuno s****. Upoznao sam ih na jednoj dodeli nagrada u Londonu, sedeo sam sa svojom devojkom za stolom i onda mi je prišao Bili Džo Armstrong (pevač Green Day-a), uneo mi se u facu i rekao mi je "Kada umreš, ja ću stajati na tvom grobu i smejaću ti se". I ja sam ga onda udario. Ali pošto je nizak j**** morao sam prvo da se sagnem da ga pitam da mi ponovi ono to mi je rekao. Oni možda imaju veliku diskografsku kuću iza sebe i hoće novac, ali oni nemaju ono što ja imam, poštovanje publike i pankera, to ne može da se kupi. J**** kepec!", oštar je bio pevač The Exploited.

Ali da ne bude sve crno, pomenuo je da i dalje postoji pank scena.

"Pank se dosta promenio, ako ne govorimo o emo sceni i Green day-u, to je s*****. Ima novih bendova koji se stvarno razumeju pank i imaju neke principe i o tome se radi. Postaje sve bolje. Ima klinaca koji i dalje veruju u pank, i to ne kako se oblačiš, kako izgledaš, već šta je iznutra", rekao nam je Vati.

Večeras na Exitu

Foto: B92.net
Foto: B92.net

U subotu će na Glavnoj bini odjeknuti obožavani hitovi Calvina Harrisa, čoveka koji je obeležio čitavu prošlu deceniju svojom muzikom i ne prestaje da vaja muzičku industriju. Program Maina obeležiće i britanski sastav Disciples, kao i francuski DJ dvojac Ofenbach. Na najjačem plesnom podijumu na festivalu, mts Dance Areni, beat će zadati neprikosnoveni Boris Brejcha, kao i italijanski duo Mathame, Blond:Ish i Mochakk. Vanvremenski rock grupe Paraf zavladaće Visa Fusion binom, a dobar gruv nastaviće se i uz Coach Party, dok će kraj večeri obeležiti potpuna žanrovska promena i dolazak Djaikovskog na scenu. Na novoj, većoj bini koja pamti neprospavane noći, No Sleep, nastupiće Stephan Jolk, Adana Twins i Andhim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu