Van Gogovo remek-delo napokon na aukciji: Očekivana cena 30 miliona

Vek nakon što je poslednji put viđena u javnosti, slika Vinsenta van Goga, koju su nacisti zaplenili odlazi na aukciju, na kojoj se očekuje da će biti prodata za do 30 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom "Gomile pšenice", prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, piše CNN.

Van Gog je naslikao akvarel 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja.

Za vreme boravka u Arlu, slikara je očarao pastoralni način života. Akvarel je jedno od nekoliko njegovih dela koje je naslikao na temu žetve u tom razdoblju.

U katalogu aukcijske kuće Kristi stoji da slika prikazuje Van Gogovu opsednutost japanskom umetnošću. Tamo piše da je slika prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine.

Suočen sa antisemitskim progonom u Nemačkoj, Meirovski je bio primoran da pobegne iz zemlje a sliku je poverio Nemcu koji je trgovao umetninama u Parizu.

Slika je potom dospela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšild, koja je nakon izbijanja Drugog svetskog rata pobegla u Švajcarsku.

Nemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika "Gomile pšenice", koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju "Že de pom" u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali dela koja su smatrali "degenerisanim".

Slika je nakon toga završila u zamku Šlos kogl u Austriji, gde je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

Izgubljenu sliku je porodica Rotšildovih pokušala da vrati u svoj posed nakon pada nacističkog režima, ali im to nije uspelo.

Sliku je 1978. godine kupio kolekcionar Edvard Lohridž koks, teksaški naftni magnat, koji je voleo impresioniste.

Van Gogov akvarel je deo veće kolekcije Kristi s njegovim delima, a u njoj su i slike ostalih poznatih umetnika, poput Sezana i Monea.

"Gomile pšenice" je poslednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na široj retrospektivi Van Gogovih slika u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Umetnine koje su opljačkali nacisti poslednjih godina su u središtu nekoliko vlasničkih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu