Evropi smetaju britanski filmovi i TV sadržaji

Evropska unija se sprema da reaguje protiv nesrazmerne količine britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje u Evropi nakon Bregzita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/REDPIXEL
Foto: Depositphotos/REDPIXEL

Velika Britanija je najveći evropski proizvođač filmskog i TV programa, vrednog 1,4 milijarde funti od prodaje međunarodnih prava, ali je, u internom dokumentu EU u koji je britanski dnevnik "Gardijan" imao uvid, njena dominacija opisana kao pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti.

Ovo pitanje će se verovatno pridružiti listi tačaka zbog kojih vlada velika napetost u odnosima između EU i Britanije od kada je ona napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju, uključujući sporove o prodaji britanskih kobasica u Severnoj Irskoj i izdavanju dozvola u ribolovnim vodama.

Prema direktivi o audio-vizuelnim medijskim uslugama EU, većina programa koji se emituje mora biti program evropskog sadržaja na zemaljskoj televiziji i mora činiti najmanje 30 odsto broja naslova na platformama na video-kanalima na zahtev (VOD), kao što su "Netfliks" i "Amazon".

Zemlje poput Francuske otišle su još dalje, odredivši kvotu od 60 odsto za evropske sadržaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu