Prodate slike Paje Jovanovića u Beču - cene premašile očekivanja

U bečkom "Doroteumu" održana je aukcija na kojoj su prodate dve slike proslavljenog srpskog umetnika Paje Jovanovića (1859-1957). U pitanju su dela koja su nastala u devetoj deceniji 19. veka, a prvobitne procene su daleko premašene.

Izvor: B92
Podeli
&Prosidba& Paje Jovanovića, Ilustracija/Foto: Profimedia
"Prosidba" Paje Jovanovića, Ilustracija/Foto: Profimedia

Naime, slika Paje Jovanovića "Albaneze" je prodata za 38.000 evra, a delo "Stražar" za 110.000 evra, skoro šest puta više od procene.

Dimitra Rajmiler, kustoskinja za klasicizam aukcijske kuće "Doroteum", osvrnula se u razgovoru za "Kulturni dnevnik" RTS-a na ova dva platna Paje Jovanovića. Prvo je govorila o "Stražaru".

"Ovo platno (Stražar) stiglo je iz privatne kolekcije. Došlo je do nas iz Italije i bilo u vlasništvu iste italijanske porodice preko 100 godina. Istraživali smo poreklo i rekonstruisali istoriju. Slika je najverovatnije kupljena direktno od umetnika. Na internacionalnom tržištu, ovo su najtraženiji Jovanovićevi motivi - čuvari, stražari, u istorijskim i idealizovanim uniformama", rekla je Dimitra Rajmiler i navela da će se na jesenjoj aukciji naći još jedna slika Paje Jovanovića.

Nakon toga govorila je o delu "Albaneze", koje je svojevremeno bilo u vlasništvu austrougarskog cara Franca Josifa.

"Provenijencija je izuzetna. Ovo ulje na drvetu (Albaneze) je bilo deo privatne kolekcije cara Franje Josifa. Slika je do nas došla od direktnih naslednika, njegove ćerke Mari Valeri. Bili smo jako iznenađeni, jer prvo nismo znali da ju je car posedovao. Čitava vlasnička priča može se pratiti na poleđini. Drugo što nas je ostavilo bez daha je kvalitet i finoća slikarstva. Ne verujem da se radi o narudžbini. Carski par je bio veliki ljubitelj umetnosti, pogotovo Sisi (carica Elizabet od Austrije). Slika je bila na izložbi u bečkom Kinzlerhausu 1901. Pretpostavljam da je car kupio direktno sa izložbe. Naziv je dao sam slikar. Na poleđini piše 'Albaneze, albanski ratnik'", ističe ona.

Inače, bečka aukcijska kuća "Doroteum" je prodala ukupno 12 dela Paje Jovanovića, a četiri su povučena. Dosadašnji rekord je postignut u oktobru 2019. godine kada je "Prosidba", ulje na platnu koje je procenjeno na 35.000 do 45.000 evra, a prodato za 125.000 evra, plus takse do četvrtine aukcijske vrednosti, navodi "Kulturni dnevnik".

Ono što je primetno jeste da dela Paje Jovanovića imaju rastući trend, kada je reč o prodaji u aukcijskim kućama širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu