Dečani na listi najugroženijih spomenika

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu imajući u vidu istorijski značaj i kulturne vrednosti, kao i urgentnost njegove ugroženosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMA
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMA

Ministarstvo podseća da je sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka, koji je od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe, bila ugrožena prošle godine zbog nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, ističe Ministarstvo.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu