Novi dokumentarni filmovi u Domu omladine

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva ostvarenja koja će imati ekskluzivne projekcije u Velikoj sali - "Pretty Strong" i "Wongar", 8. i 14. marta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/fergregory
Foto: depositphotos/fergregory

Premijera sportskog dokumentarnog filma "Pretty Strong" biće upriličena na Dan žena, jer su u fokusu priče osam neustrašivih penjačica i njihov put ka vrhu u tom ekstremnom sportu.

Grupa od 8 sportistkinja je u središtu filma o ženama, od žena, a namenjenog svima, ističu iz produkcionog tima "Never Not Collective".

Avantura adrenalinskog ostvarenja prati sudbinu najjačih penjačica na svetu tokom istraživanja novih vrhova, uspona i najtežih smerova i pomeranja sportskih i ličnih granica.

Ovo je film o nekim od najboljih penjača na planeti koje uspevaju da "pokidaju" smerove i pokažu šta ih drži u vrhu sporta. Penjačice koje nastupaju u dokumentarnom filmu "Pretty Strong" su Nina Vilijams, Kejti Lambert, Daila Oheda, Hejzl Findli, Izabel Faus.

Ulaznice kupljene za premijeru filma koja je trebalo da bude održana još u martu 2020. godine, važiće za ovaj novi termin održavanja programa. Projekcija i razgovor o poznatom filmu "Wongar" (2018) rediteljke Andrijane Stojković biće održani 14. marta, takođe u Velikoj sali.

Moderatorka razgovora sa autorkom filma biće Jovana Nikolić, producentkinja.

Andrijana Stojković je kompletan autor ostvarenja, jer je osim režije potpisala scenario, montažu, a bila je i koproducent sa svojom kompanijom „All Inclusice Films" i sa kolegama Jelenom Stanković i Miroslavom Mogorovićem ispred kuće "Art & Popcorn".

Radnja dokumentarca je sledeća: Australijski pisac srpskog porekla Vongar živi povučeni život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingo pasa. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac dingo Timi je bolestan.

Foto: Depositphotos/nicoletaionescu
Foto: Depositphotos/nicoletaionescu

Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa, ali se on se tome snažno protivi jer veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima, te uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

"Australija me je oduvek fascinirala, opčinjavala su me njena prostranstva i nadala sam se tome da se preselim i živim tamo, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju", reči su rediteljke Stojković.

"Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam iznenađena kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime Sreten Božić. Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja", zaključila je rediteljka.

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde danas radi kao docent.

Autor je sedam kratkih igranih i osam kratkih dokumentarnih filmova, a snimala je po jedan srednjemetražni, dugometražni dokumentarni i dugometražni igrani film - "The Box" (igrali su - Ivan Ðorđević, Marko Janketić, Srđan Žika Todorović).

Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kao što su IDFA, HotDocs, Rotterdam IFF, Raindance IFF, Sofia IFF, Havana IFF.

Ulaz za njen jednočasovni film "Wongar" je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu