Uspon Sare Polson

Nakon uloge u seriji "American Horror Story", Sara Polson je pokazala da se može snaći u svakoj ulozi.

Izvor: Optimist
Podeli
Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock
Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Ona je glumica koja je promenila naše razumevanje promene na malim ekranima. Postala je poznata tek tokom prethodne decenije, ali u svojoj relativno kratkoj karijeri imala je uloga za dva života. U septembru odglumila je zločestu medicinsku sestru u Netflix drami "Ratched". Krajem godine odglumila je Dijanu, previše brižnu majku u trileru "Run", Hulu produkcije.

Kada su bile u pitanju Šarliz Tron u filmu "Monster" ili Robi u filmu "I, Tonya", ljudi su često izgovarali: "Jedva sam je prepoznao/la". Ono što Saru Polson razlikuje je to što ne možete zaboraviti da je to stvarno ona na ekranu. Neki glumci se u ulozi izgube, drugi koriste svoju ljudskost kako bi dopunili svoj nastup. Umesto da se transformiše zbog uloge, Polson transformiše ulogu onako kako njoj odgovara. Uspeva da pretvori svaku ulogu u Sara Polson ulogu, koliko god se to činilo neverovatnim.

Ne postoji tipična uloga koja nas asocira na Saru Polson, što je zbog raznovrsnosti koja joj se pripisuje, ali postoji prikaz koji nam pada na pamet kada na nju pomislimo. Ona se znoji, plače, vrišti u agoniji, umazana krvlju ili samo što nije. Njena prva velika uloga 2011. godine u seriji "American Horror Story", osigurala joj je status savremene horor ikone.

Kao što Tim Barton i Helena Bonam Karter, Nora Efron i Meg Rajan, Džon Hjuston i Hamfri Bogart idu zajedno tako je "American Horror Story" označila početak "kreativnog braka" Sare Polson i Rajana Merfija. Pod njegovom rediteljskom palicom, Polson je doživela metamorfozu od hrabre novinarke do okrutne glave porodice, pa do duha zavisnice, direktorke škole koja je veštica, glasača Zelene stranke pa sve do sijamskih blizanaca.

Zahvaljujući Merfijevom oživljavanju formata antologije (glumci su isti ali imaju nove uloge svake sezone), publici je data sloboda i dozvola da od Polson uvek očekuje nešto drugačije. Ovo je istina u smislu širine njenih glumačkih sposobnosti jer jednako efikasno glumi žrtvu kao i mučiteljku. Takođe, ima veze i sa njenim stilom glume. U svakoj sezoni AHS ona zavija, plače, kuka, ali nekim čudom, nikada ne vrišti. "Polson vrisak" postala je šala širom društvenih mreža. Umesto da je zbog toga ismejavaju, njena interpretacija straha poprimila je status koji uživa uloga Dženet Li u filmu "Psycho".

Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Pet godina u vezi

Sara Polson je već pet godina u vezi sa Holand Tejlor koja je 32 godine starija od nje. U intervjuu za "Harper's Bazaar" rekla je o njihovoj vezi: "Moji izbori, kada su u pitanju emotivni partneri nikada nisu bili konvencionalni. Ono što mogu da kažem jeste da sam zaljubljena, i ta osoba je Holand Tejlor".

Naravno, nije uvek slučaj da ona udara i vrišti. Često ona dozvoli svom liku da iskusi emocije kao i mnogi od nas. Tako što skriva ono što stvarno oseća. Ovo je očigledno u seriji "The People v. O. J. Simpson: American Crime Story", gde je Paulson glumila javnog tužioca Maršu Klark i za tu ulogu dobila nagradu Emi i Zlatni globus. Njeno izvođenje bilo je zadivljujuće suptilno.

U šestoj epizodi koja predstavlja kulminaciju serije, prikazuje se trenutak koji se teško zaboravlja: tokom suđenja nju pogađaju seksistički komentari medija. Ona ulazi u sudnicu sa novom frizurom, odvratnim minivalom. Na početku nije svesna okrutnih pogleda koji dolaze sa svih strana, ali se odjednom na njenom licu pojavljuje tračak prepoznavanja i tada pokušava ono što bi svako od nas uradio kada je na ivici suza. Ona pogleda u pod, pročisti grlo, uzme gutljaj vode i ugrize usnu. Cela ova scena traje tek 40 sekundi ali je dovoljna da nam da uvid u suptilnost njenih glumačkih sposobnosti.

Nakon ovih serija, Polson je postala novo lice Holivuda, iako je još od ranije na sceni. Čak i pre sudbinskog susreta sa Merfijem, Polson je već ostavila svoj trag kao glumica, mada ne tako dubok. Oprobala u raznim ulogama, kao duh u seriji "American Gothic" iz 1995. godine (Polson ima nesvesnu naviku da bira projekte sa imenom "američki" u naslovu). Takođe imala je ulogi Lore Vingfild u produkciji na Brodveju pod imenom "Staklena menažerija" zajedno sa koleginicom iz AHP Džesikom Lang. Njena prva "blistava uloga" kako sama voli da je nazove, je u seriji "Studio 60 on Sunset" gde je glumila konzervativnu komičarku Aron Sorkin, zajedno sa Amandom Pit i Metjuom Perijem.

Njen sve veći ugled još više je uvećan tokom prethodnih godina nizom sporednih uloga u blokbasterima. HBO politička drama "Game Change", romantični film "Carol", zatim "12 Years a Slave", žensku postavu filma "Ocean’s Eight", "The Post", "Mud", "Birdbox" - njene uloge u svakom od ovih filmova su veoma male u poređenju sa ulogama na malim ekranima, ali su ipak dosledno snažna izvođenja. Jedini peh doživela je 2019. godine u filmu "The Goldfinch", adaptaciju bestselera Done Tart, ali to svakako nije bila njena krivica.

Međutim, prošle godine je izvukla keca iz rukava. Pored "Ratched" i "Run", imala je ulogu u seriji "Mrs America" kao Alis Mekrej, drugarica Filis Šlefli vođe antifemističkog pokreta.

Ipak u seriji "Ratched" igra u glavnoj ulozi. Serija koja govori o životu zle medicinske sestre Mildred Račed iz filma "Let iznad kukavičjeg gnezda", razočarala je publiku zbog iskrivljene karakterizacije i nerazumljivih motiva. Ipak, Polson nosi celu seriju na svojim leđima u ulozi strašnog negativca. Ona izvlači celu seriju između trenutaka agresivno zelene pozadine i lošeg dijaloga. Baš zato što je iza rukavica od lateksa i iskrivljenog šešira, niko drugi nego Sara Polson.

Postoji još nešto zbog čega navijamo za nju: sa 45 godina života, Polson je ostvarila uspeh kasno u svojoj karijeri, posebno kasno za glumice u "seksističkom, mizoginom svetu zabave". Ona kaže da taj uspeh duguje Merfiju, kojeg hvali zato što daje uloge "starijim ženama". Nema sumnje da je njena karijera isprepletana sa njegovom, ali ipak, sada izgleda da je Sara krenula svojim putem. To je negativno uticalo na novu sezonu AHS za koju kritičari kažu da je najgora do sada.

Njen uspeh će se nastaviti na drugom mestu. Polson se ostvarila u prvoj velikoj ulozi van televizije. U filmu "Run", Sara glumi samohranu majku čija ljubav prema hronično bolesnoj tinejdžerki polazi po zlu u trenucima pre ćerkinog odlaska na fakultet. Ovaj film definitivno nije bio veliki zalogaj za nju - mahera u kontradiktornom menjanju raspoloženja. Kaže se da postoji bezbednost u poznatom, Polson je definitivno dokazala da je svaka uloga u njenim rukama bezbedna, piše Optimist.

Foto: Promo
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu