Američki kantautor Džon Prajn preminuo od posledica koronavirusa

Među brojnim poštovaocima Prajnovog dela su Bob Dilan, Kris Kristoferson i Džejson Izbel, a časopis Rolingstoun ga je 2017. proglasio za "Marka Tvena američkih tekstopisaca".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/ Frazer Harrison
Foto: Gettyimages/ Frazer Harrison

Američki kantautor Džon Prajn, autor pesama "Angel From Montgomery", "Sam Stone" i "Donald & Lydia" i dobitnik tri najveća priznanja američke muzičke industrije – nagrade "Gremi", uključujući i za životno delo, umro je u 74. godini od kovida 19, javlja AP.

Prajn je počeo da svira gitaru boreći se sa dosadom dok je raznosio poštu u Ilinoisu, pre nego što ga je čuo Kristoferson i pozvao da zajedno nastupe u Njujorku. Pošto je 1971. objavio prvi album, Prajn je proglašen za jednog od "novih Dilana" prenosi N1.

Pravi Dilan je o Prajnu rekao: Priče o Semu Stounu – vojniku, narkomanu i ocu, i Donaldu i Lidiji, koji vode ljubav na udaljenosti od 10 milja, niko osim Prajna ne može tako da piše.

Tokom karijere duže od četiri decenije Prajn nije ostvario veliki komeracijalni uspeh, ali su njegove pesme izvodili Džoni Keš, Nora Džouns, Džon Denver, Boni Rejt, Džoan Baez, Karli Sajmon, a na pločama su mu gostovali Brus Springstin, Tom Peti i Fil Everli.

Prajn je uspeo da se izleči od raka grla, a zatim i od raka pluća, a 2018. je u pesmi "When I Get To Heaven" predvideo da će se, kada stigne u raj, rukovati sa bogom, zahvaliti mu se na svim blagoslovima, a zatim osnovati rokenrol bend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu