Otvoren 48. FEST: Uručen "Beogradski pobednik" Miri Banjac: "Hvala Beogradu"

Međunarodni filmski festival FEST svečano je otvoren večeras u beogradskom Centru "Sava" premijerom ostvarenja Srdana Golubovića "Otac" i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac.

Sanja ĆulibrkIzvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Rade Prelić
Foto: Tanjug, Rade Prelić

Ovogodišnje izdanje FEST-a održava se u znaku legendarnog Bekima Fehmijua, koji nas je pre tačno deset godina napustio, a u skladu sa omažem ovom velikom glumcu je i slogan festivala - Skupljači emocija.”Kada su me u novembru kontaktirali i obavestili da Odbor festivala I direktor FESTa Jugoslav Pantelić imaju želju da ukažu čast umetničkom radu moga oca, srce mi zaigralo. Bekimov odnos prema umetničkom stvaranju je bio religiozan, sličan odnosu vernika prema hramu, iskreno je mislio da umetnost može da načini čoveka da bude bolji”, rekao je Uliks Fehmije, filmski I pozorošni glumac.

Potom je, u ime FESTa, istaknuti glumac Fehmije uručio nagradu “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti jednoj od najvoljenijih glumica čitavog regiona Miri Banjac. Ona je istakla zahvalnost Beogradu što ju je prihvatio sa svojim sugrađanima, svih rediteljima i glumcima sa kojima je sarađivala, prijateljima koju su ostali uz nju, dodajući da su oni njena porodica ''Hvala i prethodnicima ove nagrade, to su značajna i velika imena. Ja sam za takvima samo trčala I mnogo sam se natrčala da bih zatvorila večeras ovaj moj kros''. Govor slavne glumice nikoga nije ostavio ravnodušnim u sali Sava centra, pa se Mira Banjac drhtavim glasom zahvalila i životu “Hvala životu koji mi je podario ovaj dan, za mene veliki i svečan, koji želim sa ljubavlju i zahvalnošću da podelim sa vama. ”

Reditelj filma &Otac& Srdan Golubović   Foto: Tanjug, Rade Prelić
Reditelj filma "Otac" Srdan Golubović Foto: Tanjug, Rade Prelić

Organizatori festivala odali su počast glumcima koju su nas napustili u godini iza nas, pa je sala poslednjim aplauzom pozdravila Nedu Arnerić, Marka Nikolića, Mihaila Mišu Janketića, Petra Fonda, Vladu Petrića, Voju Mirića, Zorana Hristića, Igora Pervića...

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Jelena Gavrilović i Igor Ðorđević, a u sećanje na najpopularniji film Bekima Fehmijua "Skupljači perja" Gavrilovićeva je otpevala nekoliko romskih numera poput kultne "Ðelem, đelem".

Žiri ovodogišnjeg FESTa čine Sebastajan Kavaca, slovenački pozorišni, filmski i TV glumac, Nataša Ninković, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, Dana Budisavljević, rediteljka, kao i glumac iz Nemačke Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca.

Otvaranju FESTa prisustvovao je i glumac Dragan Mićanović koji za B92 kaže da se izuzetno raduje da pogleda film ”Otac“ Srdana Golubovića: ‘’Samo sam došao na otvaranje, neću biti u Srbiji u narednom periodu pa neću ni gledati filmove na FESTU. Radujem se da pogledam film Srdana Golubovića, njegov rad izuzetno uvažavam.”

Svečano je otvoren 48.FEST filmom ‘’Otac’’ Srdana Golubovića koji je premijerno prikazan tokom filmskog festivala ''Berlinale''.

Tokom 10 festivalskih dana biće održano više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana.

U Glavnom takmičarskom programu festivala biće prikazano 20 filmova iz Srbije i sveta, a u programu FEST Fokus 19 ostvarenja hrabrog autorskog izraza.

Piše: Sanja Ćulibrk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu