Ostavke uoči dodele Cezara: Protiv Polanskog se vode postupci zbog silovanja i zlostavljanja

Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezar, saopštila je da "kolektivno podnosi ostavku".

Izvor: Beta
Podeli
Foto:depositphotos/arp
Foto:depositphotos/arp

Svega 15 dana pre godišnje svečane dodele tog priznanja, ostavka je stigla i usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog.

"U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku", izjavio je predsednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.

Generalna skupština te institucije biće održana posle 45. dodele Cezara predviđene 28. februara i to će biti prilika za izbor nove uprave i druge izmene.

Ta odluka je doneta pošto je u listu "Mond" 400 filmskih ličnosti zatražilo duboke promene Akademije. Među njima su Omar Si, Bertran Tavernije, Mišel Azanavisijus i Žak Odijar.

Filmski umetnici pored lošeg upravljanja i netransparentnosti, zameraju Akademiji da nije evoluirala i da ponavlja iste stvari.

Pored toga ove godine su mnogi kritikovali Akademiju jer je film "J'accuse" (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit za Cezara, sa najviše, ukupno 12 nominacija.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu