Promotivni film Galerije Matice srpske proglašen najboljim video-materijalom u Milanu

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 55 filmova iz 26 zemalja sveta, od kojih je 12 ušlo u uži izbor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ photobac
Foto: depositphotos/ photobac

Promotivni film "Momentum" Galerije Matice srpske i Akademije umetnosti u Novom Sadu proglašen je najboljim video-materijalom po mišljenju publike, na svečanoj ceremoniji održanoj 10. decembra u Kulturnom centru BASE u Milanu.

Predstavnicima Galerije Matice srpske, dr Snežani Mišić, programskoj direktorki, i Jeleni Ognjanović, muzejskoj edukatorki, uručena je nagrada Museum in short.

Nagrada žirija dodeljena je Muzeju Sigmunda Frojda u Londonu za film A Surreal Christmas.

Nagradu Museum in short zajednički su osmislile organizacije MUSIL (Museum of Industry and Labour), EMA (European Museum Academy), Fondazione Brescia Musei, u saradnji sa Forumom slovenskih kultura i Internacionalnim komitetom muzeja Italije kako bi na međunarodnom nivou promovisali kratke muzejske filmove.

Nagrada se od 2012. godine dodeljuje za najbolje kratke filmove, prepoznate kao najbolje forme za predstavljanje i širenje muzejskih sadržaja na angažovan i direktan način.

Promotivni film - Momentum kreirala je Galerija Matice srpske zahvaljujući saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu u povodu izložbe Ðura Jakšić, Između mita i stvarnosti.

Film je rađen po principu "žive slike" u kojem su kustosi i konzervatori Galerije Matice srpske "oživeli" Jakšićevu sliku Ustanak Crnogoraca, a profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu je vizuelno uobličili.

Muzejske izložbe su kao pozorišne scene - mesta koja vas inspirišu, govore o prošlosti i budućnosti i podstiču emocije.

One imaju moć da ožive istorijske epohe i duh vremena.

Stvarajući "sliku u pokretu" stručnjaci Galerije u filmu i u stvarnosti udišu novi život umetničkim delima koja žive pod krovom Galerije i tako nude posetiocima "momentum" - nezaboravan trenutak u susretu s umetnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu