Nišvil džez teatarski festival od 2. avgusta

Treći Internacionalni Nišvile džez teatarski festival, pod sloganom "Tvrđava pobune i provokacija", biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu u okviru Nišvil džez festivala.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: carlosphotos/depositphotos
Foto: carlosphotos/depositphotos

Tokom 10 dana biće izvedeno 17 predstava iz sedam zemalja od kojih su tri premijere. Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze, najavili su organizatori.

U okviru takmičarske selekcije, od 2. do 5. avgusta, biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša. Novina je da "Nišvil" ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Prva je "Kako vam drago" V.Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta i ta predstava će otvariti festival, a druga premijera i koprodukcija "Nišvila" je "Ćerke" sa umetnicom iz Velike Britanije Džil Grinšald ill Greenhalgh ) i Centrom za devojke iz Niša.

Treća premijera je predstava”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića (Terirem produkcije i Puls Teatar). Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić koja smatra da je "Nišvil" odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

"Ceo grad je na neki način jedna velika scena, dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine naravno u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, dvorištu Banovine, ulicama. Time festival oplemenjuje grad i nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte", istakla je Mitić.

O najboljoj predstavi u celini i najbolje korišćenoj muzici u predstavi odlučivaće stručni žiri, koji čine editeljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu Ana Furse (predsednica), pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd Aleksandra Glovacki i pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka Ana Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu