Bore se da vrate osećaj normalnosti – opera u Lavovu ponovo radi uprkos ratu

U Lavovu, koji se nalazi na zapadu Ukrajine, stanovnici se na razne načine bore da vrate osećaj normalnosti, a dok napadi intenzivno traju u brojnim delovima zemlje, jedan od načina za borbu je i pozorište.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dok publika željno čeka na svojim sedištima, a poznata poruka da isključe telefone odjekuje dvoranom, prekida ih nešto nesvakidašnje: "Dragi gosti, naš događaj biće prekinut u slučaju uzbune o vazdušnom napadu. Plesači i gledaoci moraju u sklonište", poruka je prisutnima, podsetnik da ovo ipak nije uobičajena noć u pozorištu.

Zatim, svetla se gase, orkestar počinje da svira, na pozornici se pojavljuje plesač, a publika na nekoliko sati biva odvedena od haosa stvarnosti.

Nacionalna opera u Lavovu bila je primorana da zatvori vrata 24. februara kada je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu, a ponovnu dobrodošlicu ljubiteljima pozorišta poželela je u petak uveče. "Na ovaj ili onaj način, rat utiče na sve nas", rekao je za CNN umetnički direktor opere Vasil Vovkun, pa dodao: "Shvatamo da svetlo mora pobediti tamu, da život mora pobediti smrt, a misija pozorišta je da to potvrdi."

Za početak, odabrao je poznati baletski klasik "Žizela" iz dva čina, priču o prelepoj seljanki koja prerano umire nakon što ju je izdao muškarac kojeg voli.

Šezdesetčetvorogodišnji bivši ministar kulture i turizma objašnjava: "I Žizela ima sve nijanse radosti i tuge, tu je i smrt, ali i pobeda ljubavi. A zapravo, ova tema je konzistentna i danas. Čak i kada slušamo mnogo o smrti, još se nadamo, i u ovom poslu i u životu, da će pobediti ljubav, pobediti život", rekao je. Njegov izbor pokazao se kao popularan, jer su karte rasprodate. Ipak, mnoga mesta ostala su prazna.

"Uprkos činjenici da možemo da prihvatimo samo 300 ljudi jer samo toliko možemo da primimo u sklonište, to je i dalje velika misija - dati ljudima nešto da zaborave stvarnost u ovom teškom vremenu, jer u ratu nema dobrih vesti, i da duhovno napreduju čak i tokom rata", zaključuje Vovkun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.