"Šala u jednom činu": Atelje 212 priprema novu predstavu "Posaditi drvo"

Na Sceni "Petar Kralj" Pozorišta Ateljea 212 počinju probe komada "Posaditi drvo" ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na našim pozorišnim scenama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

U ovoj, kako je sam pisac određuje, "šali u jednom činu", otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom vodisvog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu- posade drvo. Taj jednostavan posao se, kako to već biva, zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja. Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

"Posaditi drvo" je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.

"Posaditi drvo" preveo je Novica Antić, a u podeli su Branimir Brstina, Marko Pavlović, StojšaOljačić i Nikola Štrbac.

Reditelj predstave je Pavle Terzić, dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević. scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.