Najava prve probe predstave "Balkan Bordello"

Pozorište Atelje 212 dogovorilo je i započelo saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatra Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd, upravo su započeli probe predstave BALKAN BORDELLO, po drami Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj.

Drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji Orestija, kao saga o balkanskoj porodici.

Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstvi igra medjunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Foto: Promo
Foto: Promo

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov a medjunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi I scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Predstava BALKAN BORDELLO imaće svoju prištinsku premijeru 03. novembra, beogradska premijera u Ateljeu 212 planirana je 8. novembra. Njujorška premijera planirana je za početak aprila 2022. godine. U Teatru La MaMa na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022. godine.

BALKAN BORDELLO će se u Ateljeu 212 izvoditi na Sceni Mira Trailović, a u Teatru La MaMa na Sceni koja nosi ime utemeljiteljke ovog pozorišta – legendarne Elen Stjuart.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekolliko izdanja festivala BITEF.

Predstavom BALKAN BODELLO Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.