Atelje 212: Obnova predstave Art posle 22 godine od premijere

Predstava Art će se posle 22 godine od premijere igrati u Ateljeu 212, i to večeras u 20h, na sceni Mira Trailović.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Reditelj predstave je Alisa Stojanović, a igraju Svetozar Cvetković,Tihomir Stanić, Branislav Zeremski

U Parizu, na sceni Komedi Teatra Šanzelize, 1994. godine dogodila se premijera komada Art francuske autorke Jasmine Reze.

Odmah posle francuske premijere, Art je, u prevodu Kristofera Hemptona, premijerno izveden 1996. godine, na londonskom Vest Endu, gde je, sa neverovatnim uspehom, igran osam godina.

Usledila je i jednako uspešna njujorška premijera i 600 igranja predstave Art.

Negde između londonske i njujorške, 4. oktobra 1997. godine, izvedena je i naša premijera Arta u Ateljeu 212, u režiji Alise Stojanović.

U Parizu, Art dobija tri Molijerove nagrade: za najbolji komad, predstavu i Jasmina Reza za najboljeg autora. U Londonu, nagrada Lorens Olivije za najbolju komediju pripala je Artu, kao i nagrada Ivning standarda, najstarija pozorišna nagrada u Velikoj Britaniji koja se dodeljuje za izuzetno pozorišno dostignuće.

U Njujorku Art dobija Tonija, ali i nagradu njujorških kritičara za najbolju dramu.

Glumci Ateljea 212 za uloge u predstavi Art naizmenično su nagrađivani na pozorišnim festivalima, na nekim i sva trojica.

Branislav Zeremski je za ulogu Ivana dobio Nagradu „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje u 1998. godini. Scenograf predstave Darko Nedeljković je zajedno sa svojim timom nagrađen na II Bijenalu scenskog dizajna, a predstava je proglašena najboljom predstavom u sezoni 1997/98.

Izvedena je preko 200 puta, igrana na mnogim pozorišnim festivalima i gostovala u Beču, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Ženevi, Torontu, Skoplju i mnogim drugim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu