Premijerom "Lilioma" počinje RUTA festival u BDP-u

Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, koja nosi ime doajena našeg glumišta Olivere i Radeta Markovića, danas počinje Prvi RUTA festival.

Izvor: B92, novosti.rs
Podeli
Foto: depositphoto/carlosphotos
Foto: depositphoto/carlosphotos

Biće to mesto okupljanja najboljih ostvarenja gradskih pozorišta stare Jugoslavije. Tako će (do 6. decembra) na Crvenom krstu svoju produkciju predstaviti teatri iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Zavesu Prvog festivala premijerno podiže predstava "Liliom" Ferenca Molnara (režija Ane Tomović) u izvođenju domaćina. Narednih dana na repertoaru su Euripidove "Bakhe" (režija Lenka Udovički, Teatar Ulysses i Zagrebačko kazalište mladih), Servantesov "Don Kihot" (Andraš Urban, Gradsko pozorište Podgorica), "Mirna Bosna" Borisa Lalića (u rediteljskom čitanju Saše Peševskog, Kamerni teatar 55 Sarajevo), Žarijev "Kralj Ibi" (Vasil Hristov, Dramskog teatra Skoplje) i "Plah udah" Nejca Gazvode, u izvođenju ansambla Mesnog gledališča Ljubljana.

Reditelj Jug Radivojević (idejni tvorac Unije i Festivala), pokrenuo je inicijativu sa stavom da je Beogradsko dramsko inovativno od svog osnivanja i ide u korak s vremenom. Zato RUTA ima i metaforično značenje, jer sugeriše da pozorišta iz regiona imaju zajednički put, pravac i putovanje.

"Ogromno je interesovanje publike, stručne javnosti i kolega s celog ovog prostora", kaže, za naš list, Radivojević, uoči otvaranja Festivala.

Ovo je početak umrežavanja koje će imati kontinuitet i kvalitet. BDP će u vreme trajanja festivala biti regionalni pozorišni centar. Festival otvara Jure Franko, velika jugoslovenska ikona, čuveni skijaš i osvajač srebrne medalje u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, sada jedan od najuspešnijih pozorišnih producenata u regionu.

Formiranjem Unije omogućeno je da se kroz različite vidove umrežavanja ne samo međusobno predstave teatarska ostvarenja, razmenjuju umetnici, saradnici i iskustva, već rade koprodukcije i organizuju gostovanja tokom pozorišne sezone.

Prva koprodukcija Regionalne unije teatara već je realizovana: predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" (Ulysses i Beogradsko dramsko pozorište) letos je premijerno izvedena na Brionima, kasnije i u Beogradu, a od sutra je na stalnom repertoaru Beogradskog dramskog.

Inače, prvo "izdanje" svakog narednog festivala biće u Beogradu, potom u ostalim centrima regiona. Festival je revijalnog karaktera, a svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru. Jedan od najznačajnijih ciljeva je - kontinuirano prisustvo svih teatara pred publikom celog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu