Počele probe predstave "Beli bubrezi" u Ateljeu 212

"Beli bubrezi" (u originalu "Bijeli bubrezi") su savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu.

Podeli
Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

"Beli bubrezi" su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulturni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoara Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozorištu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom "Ćelava Pevačica", na sceni Petar Kralj.

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, i prevedeni su na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik.

Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Dosad su izvedene njene drame: "J.A.T.O", "Radio Kundera", "To Fuck Because We Want To", "Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara", "Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja", "Moby play", "Bijeli bubrezi", "Naš odgoj", "Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka".

"Beli bubrezi" su do sada izvođeni u Teatru &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Dragana Đukić i Željko Maksimović, Marija Jelić (sopran, operska pevačica).

Autorski tim predstave, uz rediteljku, čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.

Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.

Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu