"Ovogodišnji Bitef među najskupljima i najboljima"

Bitef počinje 17. septembra danom prologa i predstavom "Beograd na daljinski" po konceptu Štefana Kegija, koja će biti 15 puta izvedena do zatvaranja 26. septembra, a umetnički direktor Ivan Medenica kaže da je još svega 5.000 ulaznica za predstave glavnog programa u opticaju, te da za izvođenja u pozorišnim salama gotovo da nema više karata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen Youtube/Bitef Festival
Foto: Printscreen Youtube/Bitef Festival

Medenica je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će 12 predstava iz glavnog programa imati ukupno 35 izvođenja i da su se maksimalno potrudili da što više ljudi vidi predstave za koje je vladalo veliko interesovanje.

Prvi deo programa igraće se u pozorišnim salama i karata ima samo za reprizno izvođenje komada "Orest u Mosulu" Mila Raua koji će šest meseci od svoje premijere biti izveden na otvaranju Bitefa 18. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, zatim za reprizu predstave "Retke ptice" (Vuk za čoveka, Lil, Francuska) 26. septembra u Luci Beograd i za treću galeriju Narodnog pozorišta za projekat Igora Vuka Torbice "Tartif".

Na programu će biti i "Mladež bez boga" Boruta Šeparovića, koja će se igrati u Ateljeu 212, "Istorija nasilja" Tomasa Ostermajera (Pozorište na Terazijama), "Yuropa" Kuduza Onikekua (Narodno pozorište).

U hangarima Luke Beograd, gde će biti izgrađen svojevrsni Bitef grad, biće drugi deo programa koji će obuhvatiti predstave "Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka" Fie Menar i Žan-Lika Božola, "O mesu i betonu" Lusijane Lare, "Ali: Strah jede dušu" Sabastijana Horvata i "Pozvani" Sepe Bajensa.

U žiriju će biti profesor emeritus na Univerzitetu Nova Sorbona Kristin Amon-Sirežol, profesorka na Teksaškom tehnološkom fakultetu Doroti Čanski, rediteljka Sanja Mitrović (Srbija/Belgija), nemački pozorišni stvaralac Ersan Montag i dramska spisateljica Olga Dimitrijević.

Medenica je rekao da u Beograd dolazi četrdesetak kritičara, novinara i selektora značajnih festivala i naglasio da Bitef festival mora da bude izvozna platforma domaćeg i regionalnog pozorišta, dodavši da nastoje da učine sve da domaće pozorište ima veću vidljivost u svetu.

Svoj dolazak je potvrdio i slavni Tomas Ostermajer, koji će prekinuti probe u Milanu kako bi došao u Beograd, za koji kaže da mu je jedan od omiljenih gradova, i pošto želi da izvođenje predstave "Istorija nasilja" bude na najvišem nivou, lično će pratiti probe.

Medenica je naglasio da će 53. Bitef biti jedan od najskupljih festivala u poslednjih 10 godina i jedan od najboljih, a počeće na Novom groblju, odakle će publika sa slušalicama krenuti u obilazak Beograda u okviru predstave Štefana Kegija i Rimini protokola.

Od Novog groblja do terase na krovu Kombank dvorane, publika će šetati, voziti se gradskim prevozom, zastati kod crkve, fakulteta i na stepenicama Narodne skupštine i pritom na drugačiji način sagledati Beograd i svoj odnos prema gradu, drugima, što će biti uvod u tematsku i umetničku liniju Bitefa.

Festival, čiji je ovogodišnji slogan "Počnimo ljubav iz početka", završiće se besplatnim koncertom Beti Đorđević na otvorenom, pored Dunava.

Budžet 53. Bitefa je 40 miliona dinara, od čega je 27 miliona dao Grad Beograd i 13 miliona Ministarstvo kulture, a gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je obećao da će sledeće godine izdvojiti 30 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu