Uzbudljiva jesen na Brodveju i oko njega

Mnoge predstave se izvode po više sezona, ali svake jeseni u pozorišne sale na njujorškom Brodveju i oko njega stižu i mnoge premijere.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/sepavone
Foto: Depositphotos/sepavone

Prošle godine se iznenada pojavio tridesetogodišnji Džeremi O'Haris, koji je imao priliku da mu se prva predstava koju je napisao "Robovi igraju" (Slave play), prikaže na sceni neke od alternativnih dvorana u njujorškom Vilidžu.

On je tada još bio još student drame na Jejlu. Sada će ova predstava sa zvezdama kao što su Alanis Moriset i Tina Tarner biti izvedena na Brodveju. U drami ima mnogo erotike između belog gospodara i crne robinje i na društvenim mrežama bilo je mnogo protesta, ali to je samo doprinelo tomw da se karte za prvu sezonu rasprodaju.

Premijera je održana u "Zlatnom teatru" 10. septembra, a režirao je Robert O'Hara.

Predstava Metjua Lopesa "Nasledstvo", koju je režirao Stiven Doldri i čija je premijera zakazana u teatru "Barimur" za 27. septembar, upoređuje se sa "Anđelima u Americi" zato što se bavi životom njujorških homoseksualaca.

Predstava je bila probno prikazivana prošle sezone na jednoj sceni na Vest endu i pošto je dobila dobre kritike, sada je dospela na Brodvej.

Robert Šenkan, koji je dobio nagradu Toni za predstavu "All the Way" 2014, nastavlja svoju priču o vremenu Lindona Džonsona kao predsednika SAD predstavom "The Great Society", u kojoj predsednika igra Brajan Koks umesto Brajana Krenstona.

Mjuzikli koji se pišu da bi se puštali na džuboksovima obično su očajno lošeg kvaliteta, ali ponekad se pojavi i neki sasvim pristojan kao što je to slučaj sa "Mjuziklom Tine Tarner" u režiji Filide Lojd, koja se proslavila s filmom "Mama mia".

Premijera je zakazana za 12. oktobar.

Još jedan mjuzikl "Jagged Little Pill" dobio je mesto na Brodveju, a u njemu su korišćene tačke sa najnovijeg albuma Alanis Moriset i još nekoliko novih pesama da bi se ispričala priča o porodici iz predgrađa koja se muči da reši najaktuelnija pitanja, između ostalog homoseksualni identitet i narkomaniju.

Scenario je napisao Dijablo Kodi, a režirala je Dajena Paulus.

Mariza Tomei igra udovicu poreklom iz Italije u drami Tenesija Vilijemsa "Tetovirana ruža", koju je režirao Trip Kulman, a čije je premijera 19. septembra.

U pozorištima oko Brodveja (off) Piter Dinklidž, koji je bio savetnik kralja u seriji "Igra prestola", igra Sirana de Beržeraka u teatru "Daril Rot", a premijera je zakazana za 11. oktobar.

U Nacionalnom teatru ponovo će se izvoditi dve drame - politička drama Tonija Kušnera "Svetla soba zvana dan", koja je izvođena 1990, i "Obojene devojke koje su htele da izvrše samoubistvo", koja je premijerno izvedena 1976.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu