Laureat nagrade "Meša Selimović" književnik Nebojša Lapčević

Književnik Nebojša Lapčević dobio je nagradu “Meša Selimović” za 2022. godinu, za svoju zbirku poezije "Filatelist", saopšteno je danas u Velikoj sali Vukove zadužbine u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na svečanosti je bio prisutan nagrađeni pisac, a dodela se organizuje 35. put

Laureat je u nadahnutom govoru pod nazivom "Mešino ostrvo u koje sam uplovio" istakao da se između ostalog zahvaljuje piscima u konkurenciji za ovu nagradu "koji su jednako mogli biti na ovom mestu u Vukovoj zadužbini".

"Dolazim iz carskog, Lazarevog grada, iz Bagdaline košnice, gde je jedan ugaoni kamen duhovnosti i umetnosti ugrađen u temelje srpske kulture. Iz produkcije Bagdale, koja ove godine slavi 65 godina postojanja, čitajući nobelovce Sen Džon Persa, Bretona, Klodela, Seferisa, a posebno izdanja poezije nesvrstanih, pronašao sam svoje tačke interesovanja na književnoj mapi sveta", govorio je Nebojša Lapčević za svoju nagrađenu pesničku knjigu "Filatelist" izdavača Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva.

Citirao je argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa, koji je govorio da je "poezija obavezna samo prema lepoti i kao svetinja uvek je jedan krug ispred sveta". Kako je pisac urednik u Legatu Milića od Mačve, gde je veliki slikar ostavio 120 originalnih slika, u svom govoru je istakao da je bio veoma nadahnut njegovom umetničkom energijom i likovnom poetikom, te da je Milić pričao da će se na "lebdećim balvanovima" kroz 200 godina vratiti na zemlju kao "otšelnik" da ostvari svoj zavet.

"Siguran sam da je i Meša Selimović otšelnički luk negde gore na nebu ostavio kao putnik kroz vreme. Pesnik je sebe zaveštao svetu književnosti i obezbedio opstanak u večnosti. Ja sam, čini mi se, uplovio u Mešino Ostrvo i Selimović kaže Njegovo je - mreža, čamac, ribe, govori, tuga i bes, lutanje po ostrvu. Umetničku sliku sveta Meša je gledao okom i srcem, pišući svoje nepregledno, ispovedno ostrvo", zaključio je Lapčević u svom govoru i zahvalio se žiriju.

Veliki žiri je bio sastavljen od 53 istaknuta književna kritičara, teoretičara i literarna istoričara. Novinar kulturne redakcije "Večernjih novosti" Dragan Bogutović je sa Ognjenom Lakićevićem osnovao ovu nagradu. Nagrada "Meša Selimović", koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće uručena naknadno, na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu. Od osnivanja nagrade pravila se nisu menjala. Svaki član žirija predlaže pet knjiga savremenih domaćih autora, objavljenih 2022. U obzir dolaze svi žanrovi (romani, knjige pripovedaka, pesničke knjige, knjige eseja, putopisi, književne studije...) s tim što isti pisac nagradu može da dobije samo jednom. U obzir ne dolaze antologije, kao ni savremena i izabrana dela, a do pobednika se dolazi zbrajanjem glasova kritičara.

Pesnička knjiga "Filatelist" je pobedila sa 15 glasova, a članovi žirija iz 25 mesta i gradova, na ovogodišnjem konkursu izdvojili su više od 90 naslova.

Laureat Nebojša Lapčević živi i radi u Kruševcu u Kulturnom centru, a u svom opusu ima veliki broj zbirke pesama, proze, priče za decu, libreta za opere i scenske kantate, dva romana, i ovenčan je nagradama "Srboljub Mitić", "Đura Jakšić", "Rasinski cvet", "Brana Cvetković", "Radoje Domanović", "Pečat kralja Lazara", "Zlatne značke KPZ Srbije", i mnogim drugim u zemlji.

Prvo žiriranje 1988. godine donelo je veliko iznenađenje, jer su sa potpuno istim brojem glasova, nagradu "Meša Selimović" ravnopravno dobili Milorad Pavić ("Predeo slikan čajem") i Dubravka Ugrešić ("Forsiranje romana reke"). To se ponovilo tačno dve decenije kasnije i priznanje je otišlo u ruke romansijera Petra Sarića ("Sara") i Vladimira Kecmanovića ("Top je bio vreo").

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu