Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za najbolju kratku priču za studente

Prema izboru šestočlanog žirija Službenog glasnika, za tri prve tri nagrade na Glasnikovom konkursu za najbolju kratku priču za studente odabrani su naslovi "Kao kod kuće" Milice Trkalje, "Nema više velikih pisaca" Lazara Pavlovića i "Epitaf o epitafu" Ivane Janjić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, librakv
Foto: Depositphotos, librakv

Stručni žiri urednika, u sastavu Petra V. Arbutine, Gordane Milosavljević Stojanović, Maje Živković, mr Vesne Smiljanić Rangelov, Tatjane Čomić i dr Vladimira Roganovića, imao je zahtevan posao da izvrši odabir između 288 prijavljenih priča.

Za objavljivanje u zborniku žiri je izabrao takođe i sledeće priče: (Ne)Pažnja Alekse Đukanovića, Tuđi Aleksandre Jovanović, Mogadoh i šutat Anđele Timotijević, Vinogradi Bojana Tasića, Put Dimitrija Konjevića, Večera (ne)sretnih ljudi Jovane Dimkić, Kompas Jovane Nikolić, Žena profesora Katarine Baletić, To si ti Milice Petrović, Od alarma do alarma Nikole Živanovića, Optička iluzija vida Tijane Katić i Kako smo zaključali dedu, oterali komšiju i kupili maske Žike Petakovića.

Na osnovu nekoliko čitanja i sužavanja izbora najuspešnijih priča, žiri ima jedinstven stav da je bar još deset priča moglo da uđe u ovaj izbor, kao da je značajna većina pristiglih priča zadovoljavala kriterijume tematske originalnosti, poetičke provokativnosti i autorske inventivnosti.

Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu