Dve dobitnice Bukerove nagrade, žiri prekršio pravila

Kanadska književnica Margaret Atvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobednika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Jeff Spicer / Stringer
Foto: Getty/Jeff Spicer / Stringer

Predsednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija "jednostavno nije moglo da se odluči" između distopijskog trilera Atvudove "Testamenti" i kaleidoskopa crnih ženskih priča "Devojčica, žena, druga" Bernardin Evaristo.

On je istakao da je, delimično inspirisan protestima pokreta Pobuna protiv izumiranja, održanog u blizini održavanja dodele nagrada u Londonu, žiri odbio zahteve da ne može da izabere više od jednog dobitnika.

"Naš konsenzus je naša odluka da se podsmehnemo pravilima. Mislim da se zakoni ne krše, a da se pravila mogu prilagođavati okolnostima", rekao je Florans.

Organizatori, međutim, to ne vide na isti način, pa je Gabi Vud, direktorka za književnost Fondacije Bukerove nagrade, rekla da su staratelji fonda više puta rekli članovima žirija da ne mogu da imenuju dva pobednika ali da su oni u suštini organizovali sednicu u sobi žirija dok su se rasprave razvlačile po pet sati.

Vudova je insistirala na tome da odluka žirija neće "postaviti presedan", što znači da će Atvudova i Evaristoova podeliti novčani iznos od 50.000 funti (63.000 dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu