Draganu Stojanoviću uručena nagrada Ivo Andrić

Stojanović će, kako je dodao, novčani deo nagrade dati Fondaciji "Solidarnost za Kosovo" francuskog humanitarca Arnoa Gujona

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/georgios
Foto: depositphotos/georgios

Draganu Stojanoviću, dobitniku nagrade Ivo Andrić za 2018. godinu, za knjigu pripovedaka "Ćerka španskog borca", uručeno je priznanje u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

"Velika je čast na ovaj način, kao dobitnik nagrade koja nosi ime Ive Andrića, biti doveden u vezu sa njegovim stvaralaštvom i svime što ono svima nama znači", rekao je Stojanović koji će, kako je dodao, novčani deo nagrade dati Fondaciji "Solidarnost za Kosovo" čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon.

Stojanović je naveo da Andrića čita od detinjstva i da je krajem prošlog i početkom ovog veka napisao knjigu "Lepa bića Ive Andrića" koja, pre svega, govori o ženskoj lepoti, ali i o fascinaciji lepotom i ljubavlju uopšte.

Kada se ta knjiga pojavila, rekao je, nije mogao ni da pomisli da će nekad za svoje novele dobiti nagradu Ivo Andrić, te istakao da je sada još snažnije povezan sa onim što je Andrić uradio ili, celinom svog opusa, naložio drugima da pokušaju.

"Knjigom 'Ćerka španskog borca' sam hteo na svoj način, a svako treba da nađe svoj način, da dam sebi računa o tome šta sam proživeo i šta smo proživeli u prošlom veku, šta nam se u njemu desilo, kako smo ga preturili preko glave, šta se nije desilo, a moglo je i trebalo", naveo je Stojanović.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića akademik Miro Vuksanović je podsetio da je prošlo tačno sto godina od kako je Ivo Andrić došao u Beograd, 1919. godine, ali da taj jubilej nisu obeležavali posebnim programima jer to, dodao je, ne bi pristajalo uz ime čoveka koji je bio mera za ozbiljnost i sve što je važnost višeg reda.

"Međutim, učinili smo nešto drugo, značajnije i za Andrića i za srpsku književnost, nauku i kulturu. Zadužbina je objavila Drugo kolo u pet knjiga Kritičkog izdanja dela Ive Andrića. Pripremljeno je za štampu Treće kolo sa istim brojem knjiga", rekao je on.

Tako je, dodao je, naučnim postupkom obrađeno svih 136 Andrićevih pripovetki i sve njegove pesme, u stihu i u prozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu