Publika je odabrala – 18 najboljih u underground vodama

U izuzetno jakoj konkurenciji od više stotina video radova, žiri i publika na sajtu, izabrali su najbolje u 17 kategorija. U 2021. muzička industrija se polako vratila na noge, a odabrane su pesme, čiji će spotovi ostati zapamćeni kao oni koji su obeležili jednu od najizazovnijih godina. MVA 2K21 je publici ponudio neka nova imena i uperio reflektor na sjajne izvođače, koji uspešno plivaju i u underground vodama, iako zaslužuju mainstream pažnju.

Izvor: muzzik.tv
Podeli
Foto:Shutterstock/SnapD_photocomercia
Foto:Shutterstock/SnapD_photocomercia

Kao gledaoci, odnosno slušaoci, nismo dobili samo pesme i video spotove. Dobili smo priče – na stotinu njih. Sa nekim smo se poistovećivali, a zahvaljujući drugima, zavirili smo u neke sasvim nepoznate univerzume.

Ovo su priče, koje je publika prepoznala kao najbolje, u svojim kategorijama:

Najbolji animirani video nas je naučio da uvek treba verovati nauci. Rambo Amadeus, poznat kao Svjetski Mega Tzar, & UNICEF Montenegro su svojim spotom "Osloni se na nauku" uspeli u nameri da edukuju učenike, adoslescente ali i sve ostale. Gitaru je preuzeo autor spota, Rambov dugogodišnji prijatelj i saradnik Darko Vlaović.

Rambo Amadeus se, u odsustvu, takođe zahvalio video porukom, u sasvim prepoznatljivom stilu, na osvojenoj nagradi, pogledajte kako:

Rokenrol je besmrtan, zato i kad mislite da mu je došao kraj setite se –"Rokenrol posle rokenrola". Artan Lili i Cane poneli su titulu pobednika u konkurenciji rock video.

Najbolji Electro Dance Video odjeknuo je kao grom! Bugarska super zvezda Dara, osvojila je srca regiona i spot za pesmu Thunder je pobednik u ovoj kategoriji.

Jedna sasvim lična i dirljiva priča, sa snažnom porukom i video spotom osvojila je prvo mesto u konkurenciji za najbolji hip hop video. Marčelo i Raid, i spot za pesmu "Dvadeset" zasigurno su ostavili trag na muzičku i video produkciju u 2021. godini.

Glavna uloga koju je publika odabrala za najbolju jeste ona koju je odglumio Janko Bošković u spotu za pesmu "Krindž". Zahvaljujući njemu, ova, već sjajna pesma, dobila je video prikaz koji se ne zaboravlja lako.

Najbolji indie video je spot slovenačke grupe SBO. Oni kažu "Ljubljana je Berlin", a publici se ovaj ritam i kratak film koji je sa njim stigao, najviše dopao u ovoj kategoriji.

Titulu najboljeg u konkurenciji RNB videa, odneo je bosanski reper Stoposto i spot za pesmu "Šećeru". Ovu slatku pesmu teško je ne voleti, a njen spot će biti zapamćen kao prvi pobednik nove kategorije MVA festivala.

Saša Antić je predložio da se uvede kategorije za „sjede repere“, međutim, ove godine to se nije ostvarilo. Ipak, on je pobednik u drugoj kategoriji, jer je spot za njegovu pesmu „Dešperado“, odabran za spot koji je imao najbolju režiju!

Dragi Makedonci, grupa Funk Shui, i ove godine je pokazala da ima ogromnu bazu vernih fanova, ali i da grupa ljubitelja njihove muzike svake godine raste. Kadrovi koje su nam Funk Shui predstavil u spotu za pesmu „Ne vreme“, doneli su im pobedu u kategoriji za video spot sa najboljom kamerom.

Ljudnjak je jedini grudnjak koji ona pristaje da nosi! Aklea Neon je svojim tekstom i zabavnim video spotom odnela pobedu za najbolji fusion video!

Uvek je pravo "Vrijeme za čilanje"! Grupa Porto Morto bila je nominovana u nekoliko kategorija, ali je publika odabrala ovaj njihov spot kao video prikaz sa najboljim konceptom i art direkcijom!

Montaža, postprodukcija i specijalni efekti koji su obeležili 2021. godinu, videli smo u Zoinom spotu za pesmu "Nirvana". Nagrada je uručena autoru spota Ljubi, koji je tom prilikom rekao: "Iskreno, nagradi sam se nadao. Ono što moram da kažem je da mi se jako sviđa što je nagrada gitara, a ne neka skulptura koja će skupljati prašinu. Divno!"

Još jedna makedonska grupa koja je oduševila publiku sa veselom pesmom koja uliva dobru energiju i pozitivan vajb. Grupa Duper i „Rajot na zemjata“ su pobednici u kategoriji pop video.

Da dobri plesni pokreti mogu da iskažu značenje nekih stihova i melodija pokazala je Dora Šesto. U numeri "Pet godina" Miloševa i Maje Posavec ova talentovana koreografkinja i plesačica odnela je pobedu za najbolju koreografiju na MVA 2K21.

Pretty Loud je grupa mladih, moćnih i talentovanih devojka čiji je spot za pesmu „Ravnopravno“ svojom tematikom ostavio trag na muzičku industriju i borbe protiv nasilja nad ženama. Publika je ovaj spot odabrala kao najbolji spot sa porukom.

U kategoriji videa novog izvođača glasovi su izjednačeni, te titulu najboljeg, ravnopravno dele kids from the sky i pesma "Prolazna stvar", i Rotko Stjuart, sa numerom "Igram sad". Za momke iz grupe kids from the sky ova nagrada ima posebnu važnost jer je prva koju su ikada dobili: "Kod nas u Hrvatskoj nas još niko nikamo nije zvao, tako da nam je ovo velika podrška za dalje".

Rotko Stjuart, virtualni umetnik, ostao je enigma, čekamo na dalje korake.

Za kraj, najbolji video 2021. godine je spot za pesmu "Krindž" grupe Stereo Banana. Marko i Nemanja su snimili šaljivu pesmu sa ozbiljnom porukom, a ovaj kratki muzički film odneo je pobedu u najprestižnijoj kategoriji. Marko Anđelković je nakon dodele rekao: „Bili smo nominovani u šest kategorija i stvarno sam se nadao da ćemo osvojiti nagradu barem u jednoj, ali nisam očekivao da to bude za najbolji spot. Moram da kažem da se meni spot jako sviđa i mislim da je najbolji spot koji smo ikad snimili, ali s obzirom na ovogodišnju konkurenciju, zaista se nisam nadao prvom mestu u ovoj kategoriji“.

Ovogodišnja konkurencija je na savršen način prikazala raznolikost i vitalnost SEE regije. Na svakom kraju, nalazi se početak. Kraj ovogodišnjeg MVA festivala označava novi početak za mnoge sjajne muzičare. Ovo je RESTART.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu