Jasenko Houra demantovao napise: "Prljavo kazalište postoji, ali neverovatno je šta Fileš radi"

Nakon što su hrvatski mediji objavili da se bend "Prljavo kazalište" raspada zbog međusobnih nesuglasica, oglasio se i jedan od njegovih članova Jasenko Houra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju njegovog pravnog tima, "Prljavo kazalište" se nije se raspalo, a Jasenko Houra i dalje ostaje član benda.

"Prljavo kazalište i dalje postoji i aktivno radi na stvaranju novog muzičkog materijala kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma", istaknuto je na početku teksta, koji je objavio "Jutarnji list".

"Notorna je činjenica da je g. Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu g. Houre u Prljavom kazalištu", navodi se dalje u saopštenju koje je "Jutarnji list" objavio u celosti.

Dodaje se da je moguće da će "Prljavo kazalište" u budućnosti postojati ili nastupati u drugačijem sastavu nego prethodnih godina, ali "takve promene događale su se kroz gotovo pola vela aktivnog delovanja Prljavog kazališta i nisu uticale na rad i stvaralaštvo benda".

Štaviše, dodaje se, Houra i drugi članovi benda i dalje imaju nameru da zajedno rade i da u skorijoj budućnosti zajedno s obožavaocima proslave veliku 45. godišnjicu osnivanja "Prljavog kazališta".

Međutim, Houra smatra kako se postupanjem Fileša i izjavama iznesenim u medijma stvara isključivo negativna atmosfera i percepcija ne samo njega već i samog benda, što na kraju "ni za koga ne može biti produktivno".

"Pretnje tužbama i ostale izjave g. Fileša nepotrebne su i pre svega neutemeljene, ali nema sumnje da će g. Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati šta je i ko čini Prljavo kazalište i kome pripada pravo na korišćenje tog naziva. Tvrdnje da je g. Fileš 'vlasnik žiga i benda' suštinski su neistinite i ovim putem se moraju i javno opovrgnuti", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je deo prava registrovan na Filešovo ime bez saglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno prenesena na njegovo ime s društva putem kojeg je bend poslovao.

"Žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli preći na g.Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova", ističe se u tekstu i dodaje da je situacija još kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registrovanih žigova koje Fileš prisvaja predstavlja autorsko delo trećih osoba.

"Najbolji primer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za Prljavo kazalište od samog početka, a radi se o autorskom delu našeg umetnika Mirka Ilića. G. Ilić kao autor tog dela ima pravo da raspolaže s njegovim korišćenjem, a iskorišćavanje tog dela nikada ni na koji način nije preneo na g. Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na g. Houru jer je Prljavo kazalište i koristilo to delo u svom dosadašnjem radu isključivo na osnovu prijateljskog odnosa g. Houre i g. Ilića", navodi se u saopštenju.

Osim poznatog jezika, kako piše u tekstu, radi se i o žigovima koji predstavljaju naslove pesama, Jasenkovih autorskih dela i nekih drugih članova "Prljavog kazališta".

"Neverovatno je da g. Fileš prisvaja žig 'Heroj ulice' kada je opštepoznato da je upravo g. Houra autor te kultne pesme. Isključivi interes g. Houre je nastavak delovanja Prljavog kazališta te je on, kao što su verovatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se celokupna situacija rešila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja Prljavog kazališta. Međutim, ako se pretnje g. Fileša na preduzimanje pravnih korak obistine, g. Houra će pred nadležnim organima dokazati ko je u pravu, a ko se u ovoj situaciji našao isključivo radi sticanja vlastite koristi od tuđeg stvaranja", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu