Zbog nje su bili uhapšeni: "Sex Pistols" ponovo objavljuju kontroverznu pesmu o kraljici Elizabeti

Antologijska pank-rok himna "God Save The Queen" benda "Sex Pistols" biće ponovo objavljena u ograničenom izdanju povodom kraljičinog platinastog jubileja, 45 godina nakon što je izazvala skandal u kraljevstvu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Antimonarhistička himna, čije oštre stihove potpisuje frontmen benda Džoni Roten, objavljena je 1977. godine, kad je kraljica slavila srebrni jubilej - 25 godina na tronu.

Pesma, koja o kraljici govori kao o neljudskom biću, a njen režim naziva fašističkim, zabranjena je tada na BBC-jevom radiju i televiziji.

Stiže serija o Pistolsima – izašao trejler za priču o čuvenom pank bendu VIDEO

Ali time je samo postala još popularnija i završila je na drugom mestu zvanične muzičke lestvice singlova, iako mnogi fanovi do danas misle da je namerno tu zadržana kako bi se Rod Stjuart popeo na broj jedan sa pesmom "I Don't Want To Talk About It" .

Nekoliko hiljada ploča pojaviće se u prodaji 27. maja. U to su uključene obe izdate originalne verzije, za kuće Virgin Records i A&M Records.

Pistolsi su, naime, prvo potpisali ugovor s A&M-om, ali ih je zbog užasnog ponašanja taj izdavač brzo oterao, nakon čega ih je tada mladi preduzetnik Ričard Brenson privukao u svoj Virgin.

"Jedan od najtraženijih vinila u istoriji vraća se na police. Oba izdanja u ograničenom izdanju", stoji na zvaničnom Tviter nalogu benda. Članovi benda pesmu su na dan obeležavanja srebrnog jubileja odsvirali ploveći na brodu Temzom i posle su uhapšeni jedan po jedan kako su izlazili na kopno. Stavovi Džonija Rotena u međuvremenu su omekšali.

"Kao ljudsko biće nedostajala bi mi na svetu", rekao je Lydon u intervjuu prije pet godina. "Nije ona kriva što je rođena u zlatnom kavezu", rekao je danas 66-godišnji punk veteran i dodao: "Neka dugo poživi. Ne bih o njezinoj vladavini, ali neka dugo poživi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu