Ruže pred nastup, burek posle njega - Solomun: Voljeni titan plesne muzike ima novi album

Pričalo se da pred velike nastupe traži da se blizu lokacije gde pušta muziku zasadi bar sto ruža, koje će podeliti damama na veče žurke. Možda je ovo samo trač, ali govori o fenomenu Mladena Solomuna. Iako je jedan od najplaćenijih di-džejeva na svetu, omiljena stvar nakon žurke mu je dobar burek sa krova parkiranog automobila sa lokalcima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Njegovo poreklo utiče na njegovu muziku, ali pre svega na odnos prema publici. Obožavan je širom planete, a na Exitu praktično domaći! Nezaobilazan je izbor proslave velikog jubileja našeg festivala!

Njegova misija je jasna i kroz naziv novog albuma Nobody Is Not Loved. Njegove pesme uvek poručuju ljubavni zanos, pozivaju na klupsku euforiju, i evociraju bar mrvu sevdaha. Nezaobilazan je njegov osmeh pri puštanju i domaćinski pristup koji čini da se svaki klaber oseća dobrodošlim, bilo da je u klubu ili deo višemilionskog YouTube auditorijuma.

Prošlo je 12 godina od kako je izbacio svoj prvi album Dance Baby. Iako je u međuvremenu imao vanredno mnogo hitova, remiksa velikih izvođača, tek je karantin izazvan pandemijom mogao da mu da dovoljno vremena za paket pesama pred nama.

Nobody Is Not Loved izašao je krajem maja i... kako je ovo moguće? Ima na sebi Oskarovca, alt heroje, indie bend, plavu pop krv, priznatu pesnikinju, rok legende?!

Tu je, dakle, megazvezda Jamie Foxx! Glumac je u pesmi Ocean koji poziva na ples pod zvezdama. Foxx je prvo sam snimio vokale u iznajmljenom studiju, ali su se nakon toga on i Solomun našli u losanđeleskom restoranu, gde ju je testirao i pevao uživo na iznenađenje ostalih koji su tu ručavali. Ovo veoma govori o statusu koji jedan, do skoro ipak andergraund didžej ima, kao i o mogućnostima pred njim. Nakon te holivudske saradnje, dešava se potpuni zaokret na albumu! Tu je genderqueer umetnički projekat Planningtorock poznat po saradnji sa granično opskurnim The Knife, ali i ÄTNA - duo iz drezdena koji porede sa Fever Ray. Zoot Woman je bend iza kojeg stoji Stuart Price, jedan od najuticajnijih producenata na svetu (zbog rada sa Madonnom i Pet Shop Boys, Killersima, Kylie...), a čuje se na pesmi Out of Focus. Take Control je put kroz svemir uz naraciju ikone Anne Clark, dok je već sledeća Kreatur der Nacht jasan omaž rok istoriji Berlina. Album koji je dobio ime po grafitu koji je Solomun video u Londonu, zatvara pesma Night Travel, verovatno zahvalnica nedavno rastavljenoj grupi Daft Punk, uz izmenjen vokal pevača grupe Editors - Toma Smitha.

Ima više od 15 godina kako Solomun ne mari za granice klabinga i muzičke industrije uopšte, iako je njen važan član. Nekada sa lakoćom, nekada kao iz inata, deluje da namerno spaja stvari koje se čine nespojivim. Njegov komercijalni uspeh zasnovan je na indie elektronici, koliko i radijskim hitovima.

Ponosan na svoje bosansko poreklo, Mladen Solomun je i dalje duboko je vezan za nemačku andergraund scenu. Odrastao je u Hamburgu, premda sada Berlin naziva domom. Iako je dobio na tretiranje muziku najvećih zvezda današnjice (Lana Del Rey, Leonard Cohen, Depeche Mode, Interpol, Jamiroquai...), nikada nije izgubio kredibilitet, čak ni kod onih koji mu zavide.

Prošle godine je pokrenuo svoju etiketu NINL na kojoj su već objavljeni singlovi renomiranih izvođača kao što su Perry Farrell, ZHU i Bob Moses. Znajući njegovu ljubav prema kultivaciji novih muzičara, biće interesantno pratiti razvoj ovog lejbla.

Bez sumnje, biće potrebno mnogo više od sto ruža za sve dame iz publike. On je godinama među najvrelijim imenima svetskog didžejinga, što je Exitova publika među prvima prepoznala. S velikim nestrpljenjem ga čekamo na Dance Areni, jer s kim bolje proslaviti život! A onda ujutru, ako ga sretnete - znajte da ćete naći i najbolji burek u Novom Sadu!

Tekst: Vojkan Bećir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu