Mali podvig za veliko uživanje u Filharmoniji

akon rekordnog broja nastupa za vreme Prvog filharmonijskog festivala, Beogradska filharmonija nastavlja da održava koncerte 25, 26. i 27. februara od 19 časova. Nikola Ćirić, prva horna Filharmonije, nastupiće čak tri puta kao solista sa orkestrom zajedno sa mladim dirigentom Valentinom Egelom.

Izvor: B92
Podeli
Nikola Ćirić/Beogradska filharmonija: Marko Đoković
Nikola Ćirić/Beogradska filharmonija: Marko Đoković

Nikola Ćirić, jedan od najmlađih filharmoničara, prirediće svojevrsni podvig svirajući tri večeri zaredom kao solista na ovom zahtevnom instrumentu. Izvešće Mocartov Koncert za hornu i orkestar br. 2, kompoziciju prepunu vedrine i humora.

"Biće ovo mali podvig na horni ali veliko uživanje. Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima. Posebno sam srećan zato što je ova kompozicija puna humora, Mocart je na partituri pisao smešne komentare zadirkujući svog prijatelјa kome je posvetio koncert. Delo sadrži obilјe muzičkih šala pa čak i Mocartovih aludiranja na oduvek prisutne kikseve na horni. Nadam se da ćemo se svi zabaviti, jer je mnogo važno da zadržimo vedrinu", rekao je hornista Nikola Ćirić.

Valentin Egel//Beogradska filharmonija: Marko Đoković
Valentin Egel//Beogradska filharmonija: Marko Đoković

Koncert predvodi Valentin Egel, filharmonijskoj publici poznat sa Dirigentskog foruma, nemačkog programa za mlade dirigente kome se Beogradska filharmonija pridružila kao partner 2017. godine. Karijera nemačkog dirigenta nastavila se u regionu tako što je danas na poziciji muzičkog direktora Simfonijskog orkestra u Rijeci. Sa Beogradskom filharmonijom izvodi još i Rosinijevu Uvertiru Italijanka u Alžiru i Hajdnovu Simfoniju br. 104.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu