Lepota, snaga i aktuelnost džez muzike sa Beti Đorđević

''To će biti prilika da, uz najlepše džez standarde iz njenog bogatog repertoara, obeležimo Svetski dan džeza koji se slavi 30. aprila, ali koji je zbog pandemije koronavirusa širom sveta ove godine protekao bez koncertnih nastupa.''

Izvor: B92
Podeli

Dom omladine Beograda 30. juna od 20 časova na Platou Milana Mladenovića predstavlja koncert Beti Đorđević, vokalne dive naše muzičke scene. To će biti prilika da, uz najlepše džez standarde iz njenog bogatog repertoara, obeležimo Svetski dan džeza koji se slavi 30. aprila, ali koji je zbog pandemije koronavirusa širom sveta ove godine protekao bez koncertnih nastupa.

Beti Đorđević i njen nezaboravan glas predstavljaju posebno blago ovdašnje muzičke scene. Svoj zanat „ispekla“ je na mestu koje je bilo najbliže američkoj klupskoj sceni šezdesetih i sedamdesetih – u klubovima za američke oficire u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, u kojima je nastupala pevajući soul, džez i fank repertoar. Klasične numere zlatnog doba američkog soula u verzijama Arete Frenklin, Dion Vorvik, Dajane Ros ili Dajne Vošington, tako su u njenoj interpretaciji imale odmah proveru pred publikom prepunom pravih poznavalaca, kojima se Beti dokazivala iz večeri u veče.

Ova nezaboravna škola, pretvorila je koncertni nastup Beti Đorđević u pravu senzaciju kad se pojavila u Beogradu 1971, nastupajući prvo u Topčiderskoj noći, a potom u klubu Hotela Jugoslavija. Svedoci se sećaju da se čekalo na red da se uđe i oseti atmosfera svetske zabava, sa aktuelnim hitovima sa američkih top lista. Stalna serija ovih usijanih večeri koje su promenile muzičku sliku Beograda, željnog otvaranja ka svetu, tako je upisala Beti u gradsku legendu i pre nego što se proslavila na tadašnjoj pop sceni. Koncert povodom Svetskog dana džeza prethodnih godina tradicionalno je bila i prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda pod pokroviteljstvom Grada Beograda organizuje svakog oktobra, još od 1971. godine. Zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa planirano je da se održavanje Beogradskog džez festivala ove godine pomeri na decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu