Preminuo Endi Gil, gitarista benda "Gang of Four"

Endi Gil, gitarista i osnivač legendarnog post-pank benda "Gang of Four" preminuo je nakon kratke bolesti respiratornog sistema.

Izvor: B92, nme.com rts
Podeli
Foto: Getty/Frazer Harrison
Foto: Getty/Frazer Harrison

Vest o Gilovoj smrti saopštio je bend na zvaničnom nalogu na Tviteru.

"Za nas je veoma teško da o ovome pišemo, ali naš veliki prijatelj i vrhovni vođa je danas preminuo", stoji u saopštenju benda.

Kako se navodi, "Endijeva poslednja tura u novembru bila je jedini način na koji je mogao da napusti scenu, sa 'stratokasterom' oko vrata, vrišteći uz odgovor publike i zaglušujući prvi red".

Saopštenje su potpisali članovi benda Džon Steri, Tomas Maknis i Tobijas Hambl. Gila su opisali kao jednog od najboljih koji je ikada svirao.

Endrju Gil je svirao gitaru u "Gang of Four" od osnivanja benda u Lidsu 1976. Prvu postavu, uz Gila, činili su i Džon King, Dejv Alen i Ugo Brnam.

Od objavljivanja debitantskog singla 1978. godine Damaged Goods, do poslednjeg studijskog albuma Happy Now 2019. godine, kroz "Gang of Four" prošlo je nekoliko postavki.

Endrju Gil nije bio samo odličan gitarsta, već je producirao i muziku nekoliko poznatih bendova i izvođača među kojima su "Red hot čili pepers", "The Jesus Lizard", "The Stranglers", "The Futureheads", Majkl Hačens, "Killing Joke", "Polysics", "Fight Like Apes", "Therapy?" i "The Young Knives".

Endi Gil rođen je 1. januara 1956. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu