Frontmen benda Goblini: Muzika i dalje može da razvije kritičko mišljenje i stav publike

Branko Golubović Golub, frontmen benda Goblini, doputovao je čak iz Jordana kako bi danas prisustvovao promociji njihovog novog albuma "Jednina".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug /Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug /Dragan Kujundžić

Novi, sedmi studijski album donosi deset autorskih pesama, koje se, kako Golub za Tanjug objašnjava, ovoga puta bave - pojedincem.

"Ime 'Jednina' se desilo negde na početku snimanja albuma kada smo, analizirajući tekstove, shvatili koliko se bavimo pojedincima, za razliku od prošlog, 'Robe s greškom', gde smo se bavili sistemom, režimom, društvom - svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti vezanim za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas već i u regionu", kaže Golubović.

Ovoga puta bavili su se, ističe, posledicama svega toga - ljudima koji su iz tih situacija izašli, na ovaj ili onaj način.

"Neki su sada gubitnici, neki pobednici, neki su buduće vođe, neki novokomponovani šljam, te kontroverzni biznismeni… Dakle, ima i pozitivnih i negativnih persona.'.

Od 1992. kada su Gobline osnovali, pored Goluba, i Alen Jovanović (gitarista) i Vladislav Kokotović (basista), sa pauzom od skoro 10 godina od 2001. godine, bavili su se društvom, sistemom i tekstovima su uticali na mnoge.

Foto: Tanjug /Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug /Dragan Kujundžić

Da je muzički uticaj i dalje jak siguran je Branko Golubović.

"Mislim da muzika i dalje može da utiče na publiku da razvije kritičko mišljenje i stav, bar u nekoj meri. Oni koji slušaju Gobline i svesni su naših tekstova, verujem i da misle kao i mi. Tome se i nadamo", kaže Golub.

Branku je adresa već godinama u Jordanu, gde se bavi humanitarnim radom, pisanjem knjiga i naravno, pisanjem tekstova za Gobline, a kako i sam priznaje, nije lako da se album snimi s različitih kontinenata, no međutim, smatra da su uspeli da naprave ''najozbiljniji i najkvalitetniji album dosad''.

"To ludilo traje već 10 godina. Dobra organizacija je naravno najvažnija. Nekad u avionu imam sreće da odspavam, nekad nemam, pa direktno stajem na binu… Nije lako, ali uspevamo. Što se tiče rada na novim pesmama, srećom tu je tehnologija 21. veka, razmenjujemo fajlove, šaljemo jedni drugima šta smo napravili. Ideje se razmenjuju, ali se najviše ipak uradi kad smo zajedno'', zaključuje Golub.

Za produkciju albuma "Jednina" bio je zadužen Dragan Alimpijević PIK, izašao je pod okriljem izdavačke kuče Metropolis Music, sa kojom su Šapčani i započeli saradnju devedesetih godina, a Radio Beograd 202 je medijski pokrovitelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu