Rajskin i Filharmonija odaju počast Marisu Jansonsu

Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, ponovo predvodi orkestar u petak 6. decembra (Kolarac, 20h).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković
Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Pored raznovrsnog repertoara, Rajskin će zajedno sa orkestrom na poseban način odati počast nedavno preminulom dirigentu Marisu Jansonsu.

"Bio je jedan od najvoljenijih i poštovanijih dirigenata, velikodušna osoba koja je širila ljubav prema muzici. Jansons je predstavnik odlazeće ere najvećih dirigenata, veoma sam privilegovan što sam se usavršavao kod ovog umetnika koji je postao moj najveći uzor", kaže Danijel Rajskin i dodaje:

"Zato ćemo, njemu u čast, na početku drugog dela našeg koncerta odsvirati deo iz Elgarovih 'Enigma varijacija'. Nepisano je pravilo među muzičarima, neka vrsta univerzalne šifre, da uz varijaciju ’Nimrod’ odaju počast kolegama koji odlaze“.

Drugi koncert iz filharmonijskog ciklusa #bratbetoven nastavlja da istražuje vezu Betovena i domaćih kompozitora. Betafaza, srpske kompozitorke sa nemačkom adresom Jelene Dabić, predstavlja atraktivnu kombinaciju Finala Betovenove Devete simfonije i ritmova Balkana. Spoj različitih epoha i geografskih prostora nastavlja se izvođenjem dva koncertantna dela, Marčela i Kančelija, jednog od najtalentovanijih oboista sveta – soliste Bavarske državne opere u Minhenu Georgija Gvanceladzea. Koncert će zaokružiti Simfonija br. 5 Aleksandra Glazunova, čija je tema finala srpska narodna pesma.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu