Džezeri iz sedam evropskih prestonica kulture prirediće maratonsku džez svirku

Sedam bendova iz sedam bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture prirediće Novosađanima maratonsku džez svirku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/ 	wangsong
Foto: depositphotos/ wangsong

Kulturna stanica "Svilara" će u subotu, 9. novembra, biti mesto susreta različitih evropskih kultura, jezika, nacija, mlade energije, talenta i džeza. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Iz ovogodišnje Evropske prestonice kulture, italijanske Matere, stiže Quarters 4tet. Spajaju standarde tradicionalnog džeza, ali i savremenog zvuka, a ove godine pripremaju i prvi album. Zahvaljujući svom repertoaru kvartet je osvojio prvo mesto na drugom izdanju Onyx Jazz Contesta, u junu ove godine, u Materi.

Novi Sad i Temišvar, gradovi koji će 2021. godine zajedno biti Evropske prestonice kulture, predstaviće sastavi Oktatonik i JazzyBIT. Izvođenje autorske muzike, uz poznate džez hitove, kao i muziku drugih talentovanih umetnika glavna je ideja novosadskog sastava Oktatonik, koji je, između ostalog, nastupio u Domu omladine Beograda, povodom 100 godina od rođenja Net King Kola. Energetsku kombinaciju džez i rok muzike, prošarane bluzom, latinom i fankom donosi JazzyBIT trio, koji iza sebe ima brojne nagrade, piše Moj Novi Sad.

Iz poljske prestonice kulture – Vroclava, koji je tu titulu nosio 2017. stiže Adam Jarzmik Quintet. Osnovani pre četiri godine, inspiraciju nalaze u klasicima kao što su Brad Mehldau, Aron Parks i Aron Holdberg. U godini kada je njihov grad bio Evropska prestonica kulture, osvajaju glavnu nagradu na Jazz Individuality takmičenju kao rezultat saradnje sa njujorškim gitaristom Mikom Morenom.

Kaunas, grad u Litvaniji koji će titulu Evropske prestonice kulture poneti 2022. predstavlja trio Free Funk Society. U svojoj muzici spajaju avangardni džez, gruv, rok i fank, a inspirišu ih zvuci 70-ih godina prošlog veka. S obzirom na to da vole improvizaciju, njihov nastup će definitvno biti pun iznenađenja.

Mađarska prestonica kulture, Vesprem, kom će titula pripasti 2023. godine, predstaviće džez ansambl The Németh Kyra Smallchestra, koji spaja tradiciju, inovativnost i eksperimentalnost u stvaralaštvu. Kako i sami članovi kažu, stalno imaju želju za muzičkim istraživanjem zbog čega se trude da publici ponude više različitih stvari, pa tako na njihov džez uticaj ima rok i bluz, pa čak i elektronska i narodna muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu