U čast rodonačelnika srpske muzike: Počinju 54. Mokranjčevi dani

U Negotinu će danas u čast rodonačelnika srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, po 54. put biti otvoren festival "Mokranjčevi dani“.

Izvor: B92, novosti.rs
Podeli
Foto: YouTube / Printscreen
Foto: YouTube / Printscreen

Čast da bude besednik Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, ove godine pripala je maestru Bojanu Suđiću, istaknutom srpskom dirigentu, umetničkom direktoru Muzičke produkcije RTS i dirigentu Simfonijskog orkestra i Hora RTS.

Festival će u 17 časova u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, nakon pozdravne reči Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin, otvoriti, kako se očekuje, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

"Uvažavajući tradiciju i značaj festivala „Mokranjčevi dani“ programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije", navodi selektorka Festivala, profesor dr Sonja Marinković.

U galeriji Doma kulture u 18 časova biće otvorena izložba grafika "Otisak vremena“ moderne galerije "Likovni susret“ iz Subotice.

Već od 19 časova publika će biti u prilici da čuje ovogodišnje učesnike "Natpevavanja“, krune negotinskog festivala čiji je jedan od najvažnijih zadataka upravo negovanje horskog stvaralaštva.

U sali Doma kulture nastupiće, tom prilikom, svetski poznati horski ansambli: "Korikos“ sa dirigentom Alekom Galambosom, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku koji je svoju reputaciju stekao nastupima u prestižnim dvoranama, Karnegi holu i Linkoln centru, zatim hor "Devana“ iz Amsterdama u Holandiji, posebno formiran zbog učešća na festivalu "Mokranjčevi dani 2019“, koji će tek nakon Festivala u Negotinu pod dirigentskom palicom Julije Šćepanović nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD "Stanko Dragojević“ iz Podgorice (dirigenti Ilija Dapčević i Zoja Đurović), ansambl sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Na “Natpevavanju horova” u Negotinu nastupiće i Gradski mešoviti hor "Vardar“ iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, (dirigent Jasmina Đorđeska), sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, zatim Kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara, koji pod upravom Željke Aleksić neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha, a ostvario je do sada veliki broj javnih nastupa i koncerata u našoj zemlji i inostranstvu i Gradski mešoviti hor "Abrašević“ iz Valjeva (dirigent Dragan Vasiljević), koji ove godine slavi 114 godina postojanja i rada.

Pobednički hor će dobiti statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića, i čast da na narednom festivalu priredi celovečernji koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu