Podeljene nagrade: Najbolji film u Kanu je "Anatomija pada“ VIDEO

Zlatnu palmu 76. filmskog festivala u Kanu dobio je film "Anatomija pada“ francuske režiserke Žustin Triet.

Izvor: dw.com
Podeli
Foto:  EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

U tom filmu kao i u takođe nagrađenom filmu "Zona interesovanja“, glavnu ulogu tumači Nemica Sandra Hiler.

Zlatnu palmu na Filmskom 76. festivalu u Kanu osvojio je film "L' anatomie d'une chute" (Anatomija pada), napeta sudska drama o spisateljici optuženoj za ubistvo supruga. Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

Režiserka je Francuskinja Žustin Triet, a film nosi snažna igra nemačke glumice Sandre Hiler, široj publici poznata po ulozi u filmu "Toni Erdman". U ovom filmu ključnu ulogu ima border koli u ulozi Mesija - pas koji je dan ranije osvojio je nagradu Palm Dog.

Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu. Nagradu joj je uručila holivudska legenda Džejn Fonda i tom prilikom se prisetila kada je prvi put došla u Kan, 1963: "Tada nije bilo rediteljki koje su se takmičile i čak nam nije ni padalo na pamet da pomisilmo to nije u redu. Daleko smo stigli. Po prvi put se takmičilo sedam rediteljki. To je istorijski."

Nakon što se zahvalila glumcima i ostatku filmskog tima, režiserka Žustin Triet je kritikovala vladu predsednika Emanuela Makrona zbog "šokantne represije i negiranja" protesta protiv reforme penzionog sistema: "Ova šema vlasti postaje sve opuštenija u ispoljavanu svoje moći".

Takođe je kritikovala i kulturnu politiku: "Komercijalizacija kulture koju podržava ova neoliberalna vlada je u procesu narušavanja kulturne izuzetnosti Francuske, bez koje danas ne bih bila ovde".

Velika nagrada žirija, druga najvažnija nagrada festivala, ove godine je dodeljena kultnom britanskom reditelju Džonatanu Glejzeru za film na nemačkom "The Zone of Interest" (Zona interesovanja). U jednom od najšokantnijih filmova ovogdišnjeg takmičenja takođe glumi Sandra Hiler.

Film pruža jedinstven i mučan pogled na privatni život nacističke porodice u koncentracionom logoru Aušvic. Prvi Glejzerov film posle 10 godina nikada direktno ne prikazuje užase logora, već ih implicira uznemirujućim pozadinskim zvukovima i vizualnim detaljima. Hiler na zastrašujući način tumači suprugu nacističkog komandanta, srećno brinući o svom vrtu i hvaleći se da je "kraljica Aušvica".

Glejzer se zahvalio Martinu Ejmisu, britanskom romanopiscu čije je delo delimično inspirisalo film, a koji je preminuo nedelju dana nakon premijere filma.

Treće mesto i Nagrada žirija otišli su Aki Kaurismakiju za njegov sladak, mračan i vrlo finski film "Fallen Leaves" (Otpali listovi), koji je izazvao ovacije posetioca festivala.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Francuzu Tran Anh Hungu za film "La Passion de Dodin Bouffant" ( Strast Dodina Bufana) čiji je naziv i "The Pot-au-Feu" (Čorba). To je sjajna oda francuskoj kuhinji, film koji obožavaju mnogi međunarodni kritičari, ali koji se nije dopao mnogim lokalnim kritičarima. Reditelj se svojoj zvezdi Žulijet Binoš, rekavši da je "izuzetna u filmu".

Juđi Sakamoto je nagrađen za najbolji scenario za film "Monster" reditelja Hirokazua Koredea.

Najbolji glumac je Japanac Kođi Jakušo u filmu "Perfect Days" (Savršeni dani), koji se zahvalio svom nemačkom režiseru Vimu Vendersu što je svojom dirljivom pričom o tokijskom čistaču toaleta kompleksnom prošlošću stvorio jedan "divan lik.

Izbor za najbolju glumicu je iznenađenje - to je Turkinja Merve Dizdar u filmu "About Dry Grasses" (O suvim travama), najnoviji film prethodnog dobitnika Zlatne palme, Nuri Bilge Čejlana. Dizdar je rekla da tumači "nekoga ko se bori za svoj život i ko je prevazišao mnoge teškoće. Živim u delu zemlje koje mi je omogućilo da potpuno razumem ko je žena koju igram".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu