Mirjana Karanović i Miki Manojlović u Umetničkom savetu FCS

Na inicijativu direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića, Upravni odbor ove institucije osnovao je danas Umetnički savet FCS, i za članove su imenovani glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, filmski reditelj i publicista Ðorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović, kao i sam direktor FCS Matić, stoji u saopštenju ove ustanove.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Monika Husar
Foto: Monika Husar

Prva zvanična sednica je održana danas u prostorijama FCS-a, kada je i odlučeno ko će biti članovi Umetničkog saveta.

Gordan Matić je povodom osnivanja saveta izjavio: "Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški, jer imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica".

Matiću je veoma drago što su ovi ljudi pristali da budu deo tima FCS i razvoja te institucije, i da postanu deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima, što se tiče kinematografije.

"Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije", istakao je prvi čovek FCS-a.

Između ostalog, Umetnički savet će davati predloge za unapređenje kinematografije, pomagati u izradi programa rada za razvoj produkcije, distribucije i prikazivanja filmova, kao i međunarodne saradnje.

Foto: Monika Husar
Foto: Monika Husar

Mirjana Karanović naglasila je da joj je velika čast i zadovoljstvo da bude članica Umetničkog saveta.

"Imam iza sebe mnogo iskustva, a mislim da i ostali članovi saveta mogu da svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima unaprede rad Filmskog centra Srbije, da pomognu autorima, i uopšte celoj našoj filmskoj sceni da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala", izjavila je Karanovićeva i dodala:

"Kao zaljubljenici u film želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu, i mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu".

Predrag Miki Manojlović pvodom početka rada saveta je rekao: "Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci, pokušaćemo da objasnimo našim autoritetima šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže".

Manojlović smatra da je važnost i probojnost filma kao medija ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda ili nafta.

Umetnički savet FCS čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka u oblasti kinematografske i audio-vizuelne delatnosti. Mandat svih članova saveta traje godinu dana, a postoji mogućnost ponovnog izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu