Bez talasanja, tiskanja, buke i aplauza: Film o muzičkom peformansu Nika Kejva otvara festival

Ovaj muzički performans Nika Kejva snimljen je 19. juna 2020. neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji sa minimalnom ekipom u potpuno praznoj dvorani palate Aleksandra, jednoj od omiljenih koncertnih lokacija u Londonu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/Kevin Winter
Foto: Gettyimages/Kevin Winter

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na svečanom otvaranju u Beogradu očekuje bioskopska premijera filma "Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace", najavili su organizatori.

Nema talasanja hiljade znojnih tela koja se tiskaju jedna do drugih, buke i aplauza, potoka piva, bez mase koja ga nosi, mobilnih telefona i poljubaca u mraku, Zapadna dvorana je potpuno prazna.

Sam za klavirom jedan čovek razvejava tamu, rasteruje samoću. Nik Kejv jedan na jedan za početnike i one druge.

Za nešto više od sat i po, bez podrške benda Bad sids, on za klavirom prolazi kroz sve faze karijere od najranijih albuma do najnovijeg Ghosteen ali i pesama nastalih u okviru benda Grinderman.

Svi oni koji su makar jednom bili na koncertu Nika Kejva znaju da je taj osećaj teško opisati rečima.

Idiot Prayer (koji je deo trilogije koju čine filmovi 20.000 dana na zemlji i Još jednom s emocijom) je asketski redukovan na suštinu njegove poezije i muzike, kojoj teško da je potrebno bilo šta drugo.

Odsustvo publike odzvanja između pesama, koje Kejv izvodi u zanosu i u potpuno novim aranžmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu