Reditelj filmova "Ejmi" i "Maradona": "Svi dokumentarci su lažni"

Britanski reditelj Asif Kapadija jedan je od najznačajnijih reditelja dokumentarnih filmova današnjice.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/Michael Buckner
Foto: Gettyimages/Michael Buckner

''Dokumentarni filmovi se daleko više isplaniraju nego igrani filmovi. Postoji to pogrešno razmišljanje kako su dokumentarci na neki način stvarni. Sve je lažno. Sve je iskontruisano. Morate sve lažirati kako biste dobili stvarnost. Prisutnost kamere nepopravljivo menja situaciju", izjavio je 48-godišnji Kapadija.

Za svoj dokumentarac ''Ejmi'' o životu preminule britanske pevačice Ejmi Vajnhaus osvojio je Oskara za najbolji dokumentarac 2016. godine, dok je prošle godine prikazivan njegov dokumentarac ''Maradona'' o slavnom argentinskom fudbaleru. Pre tih filmova, proslavio se dokumentarcem ''Sena'' o nesrećno stradalom brazilskom vozaču Formule 1. U intervjuu izjavio je da su svi dokumentarci zapravo - lažni, prenosi Nacional.hr.

On kaže i da korišćenje muzike i montaža materijala utiču na proces nastanka dokumentarnog filma.

"Morate 'varati'. U trenutku kada montirate materijal odlučujete šta će te prikazati, a šta nećete. Koristeći zvučne efekte i glazbu ja koristim sve trikove iz igranih filmova u stvaranju dokumentarnog filma. Tada izgledaju kao fikcionalne priče, a zapravo su istinite", kazao je Kapadjia koji je objasnio da je na taj način postigao to da je "Sena" akcioni film, "Ejmi" je mjuzikl, a "Maradona" je gangsterski film.

"Kada stvaram dokumentarce, želim da izgledaju kao akcioni filmovi ili drame", zaključio je Kapadija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu