Da li će posle korone Srbija biti omiljena lokacija stranih produkcija za snimanje filmova?

Zarada domaće ekonomije od dolaska stranih produkcija od 2016. naovamo bila je 87 miliona evra, kakve je do sada posledice ostavio kovid 19? Da li će se nastaviti neki od dogovorenih projekata?

Sanja ĆulibrkIzvor: B92
Podeli
Foto:Gettyimages/ Handout
Foto:Gettyimages/ Handout

Kako je pandemija koronavirusa zauzela čitav svet, tako je sve bilo prinuđeno da stane. I posle gotovo pet meseci, od potpunog zastoja, čuveni holivudski producenti odabrali su našu zemlju kao bezbednu i atraktivnu lokaciju za snimanje drugog dela horor remek-dela, koji svetska publika željno očekuje već četiri godine. Dugo očekivani nastavak jednog od najvećih holivudskih hitova "Ne diši" snima se u Srbiji, a čuvena holivudska ekipa producenata i slavni glumac Stiven Lang stigli su iz Njujorka kako bi se upoznali sa lokacijama snimanja i proveli neko vreme u našoj zemlji snimajući delove ovog filma.

Prošle godine urađena je detaljna analiza sa Ekonomskim fakultetom po kojoj je zarada domaće ekonomije od dolaska stranih produkcija od 2016. naovamo bila 87 miliona evra, očekivano posledice koronavirusa i potpunog obustavljanja projekata budžet filmske industrije je izuzetno osetio.

Nedavno je objavljena globalna studija u kojoj se navodi da je filmska produkcija za prvih šest meseci izgubila 70 odsto obima poslova ili 62 milijarde dolara, što je bila i interna procena, rekla je za B92.net Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

"Ceo svet, pa i mi sada funkcionišemo na 30 odsto kapaciteta u odnosu na uobičajeno. Ono što je dobro, što ista studija pokazuje da će filmska industrija biti spremna da se vrlo lako vrati na staro jer je tražnja za filmskim sadržajima u konstantnom rastu već godinama i sigurno je da će biti turbulencija u kojima će biti i velikih gubitnika i pobednika koji će inovirati ne bi li se prilagodili 'novoj normalnosti', ali jedno je sigurno - da država treba da nastavi da snažno i strateški ulaže u filmski sektor, što kroz finansiranje domaćeg sadržaja što kroz ekonomske podsticaje inostranim projektima jer 60 odsto svog filmskog novca se slije u druge privredne grane koje film zapošljava", poručila je.

Snimanju su se vratili oni koji rade TV serije, ali generalno gledano filmska industrija je pokazala jaku želju i spremnost da krene sa snimanjima, kaže ona i dodaje da se odloženi projekti i dalje planiraju i pronalaze načine da se realizuju.

"Dobro je što smo kao industrija usvojili i od Instituta za javno zdravlje dobili odobrenje i preporuke o merama zaštite po kojima se radi. Veliki udarac je i dalje nepoznanica kada će se ponovo bioskopi normalizovati jer bez publike film je samo 'snop svetla koje titra u mraku'", rekla je.

Kao dobru stvar Božanićeva navodi to što Srbija nema restriktivne mere za dolazak ljudi iz pojedinih zemalja, što je na nivou Evropske unije veliki problem za američke produkcije. Obim pregovora je sigurno manji nego inače, ali oni postoje i čekaju da se ustanove dovoljno stabilni uslovi da se krene sa radom.

Podsetimo, Svetska asocijacija menadžera sa sedištem u Los Anđelesu nominovala je Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama. Pa su na ulice širom Srbije dolazile inostrane produkcijske kuće ne bi li što bolje predstavili svoje filmsko, serijsko ili reklamno delo u svetu. Dolazili su mnogi, glumac Dejvid Borijanaz, zvezda čuvene serije "Bones" proveo je u Srbiji izvesno vreme na snimanju treće sezone serije "SEAL team". Takođe na oduševljenje mnogih Džoni Dep je snimao film "Minamata", u kojem je Beograd zamenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina, Lik Beson i njegova produkcijska kuća EuropaCorp vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "Mekmafija".

Na pitanje po čemu se Srbija posebno ističe kada su u pitanju produkcijske usluge koje može da ponudi domaćim i stranim filmskim producentima, Božanićeva za naš portal kaže da su cena i kvalitet filmskih ekipa do sada bili presudni faktori za dolazak projekata.

"Ono što svi ističemo jeste sektor scenografije koji ima ogromnu tradiciju i majstorstvo da sve što ne postoji na lokacijama naši scenografi stvore i to je jedna od prednosti za šta je neophodno da proširimo studijske kapacitete ili izgradimo trajne scenografije kakve imaju i Budimpešta i Sofija. Samim tim i veći broj filmskih ekipa. Lokacije se posle nekog vremena istroše, a na nama je da se trudimo i otkrivamo ili činimo što pristupačnijim lokacije kojima primarna svrha nije filmska industrija", poručila je ona.

Prošle godine sa Ekonomskim fakultetom urađena je detaljna analiza po kojoj je zarada domaće ekonomije od dolaska stranih produkcija od 2016. na ovamo bila 87 miliona evra, a komentarišući ovu studiju, ona je rekla:

"Ovo je direktan efekat podsticaja jer na svaki jedan evro koji država isplati, u ekonomiju se generiše 5,38 evra. Pored toga na svaku inostranu snimljenu reklamu jos 4 projekta se snime, tako da je ova brojka još veća zahvaljujući izuzetno dinamičnom segmentu inostranih reklama koje dolaze da se snimaju u Srbiji zahvaljujući tome što smo jedina zemlja u Evropi (pored Ukrajne i Gruzije) koja na ovaj način podstiče snimanje stranih reklama, zaključila je je Božanićeva.

Foto: Gettyimages/ Matt Cardy
Foto: Gettyimages/ Matt Cardy

Dolazak stranih produkcija svakako utiče na rast cene rada ističe naša sagovornica i to znači da naši filmski radnici dobijaju sve više ponuda da rade van Srbije, a nama je ponekad potrebno da uvezemo filmske radnike iz drugih zemalja. “Godina 2019. je bila rekordna godina po svemu – od bioskopskih ulaznica koje su u Evropi prešle istorijski broj od 1 milijardu posetilaca, preko 10.500 TV serija proizvedenih u celom svetu i 11.000 filmskih naslova koje je objavio Imdb.’’

Milica Božanić za sada ne vidi nikakve negativne strane dolaska inostarih kuć , a od projekata koji će se snimati u Srbiji ističe dolazak holivudske glumice Megan Foks koja će tumačiti ulogu u filmu “Aurora” koji će režirati srpski reditelj i u potpunosti će biti snimljen u Srbiji.

Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara, a za omiljenu lokaciju snimatelja izdvaja se ugao ulica Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gde se sa lepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Tokom prošlog leta u prestonici se snimala turska serije "Melek - Istočna bajka", čija je izvršna producentkinja i deo glumačke ekipe bila i naša glumica Jelica Kovačević . Na pitanje kako objašnjava činjenicu da sve više stranih produkcija snima širom Srbije Jelica za B92.net odgovara “Apsolutno znači da smo egzotična zemlja, zemlja sa puno darova, prebogata umovima, snagom, lepotom, prirodom. Raznovrsna u svakom pogledu, beskrajno privlačna, topla je naša Srbija. Podobna za svaku saradnju u svakom smislu te reči .Takođe veliki udeo u svemu ima budžet.“

Jelica je nedavno je snimala film “Here be dragons” reditelja Alastira Njutna Brauna: “Igrala sam Džipsi devojku, imali smo apsolutno poverenje i maksimalnu angažovanost velikog dela ekipe iz Beograda. Ceo kast je rađen u Srbiji, naravno nekoliko glumaca je došlo iz Australije. Odlično iskustvo.“

Poznato nam je da prilikom snimanja filmova ili serija, saobraćaj često mora da se izmeni ili u potpunosti blokira i na nekoliko sati, ponekad i na nekoliko dana. Sekretarijat za saobraćaj nije želeo da nam odgovori na pitanja koja je procedura blokiranja, saobraćaja i koliko to košta produkcijske kuće.

Ne smemo da izostavimo još jednu činjenicu u vezi sa dolaskom stranih filmskih produkcija, a to je muzika. Nekim izvođačima, poput svetski poznatog elektro-producenta Mura Masa, Beograd se toliko svideo da je izbacio dva spota snimana baš ovde. A producent Sébastien Akchoté-Bozović iz Francuske, poznatji kao SebastiAn, snimio je pesmu i spot koji je nazvao ”Beograd’’.

Piše: Sanja Ćulibrk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu