Ovih pet dokumentarnih filmova će vam promeniti pogled na život

Činjenica je da mediji u bilo kojem obliku uveliko mogu oblikovati naše mišljenje i stavove, a posebno ako su potkrepljeni naučnim činjenicama.

Izvor: Dnevni Buzz
Podeli
Foto:Depositphotos/tonodiaz
Foto:Depositphotos/tonodiaz

Upravo iz tog razloga samo i veliki obožavaoci dokumentarnih filmova koji nas edukuju, osveštavaju i potencijalno nas podstiču na pozitivne promene u životu. Upravo pet takvih portal Dnevnibuzz, onih koji će vas podstaći da razmislite o našem odnosu prema prirodi, koji će vam pokazati zašto ne treba da idete u zoološke vrtove i zabavne parkove sa životinjama i one koji će vam pokazati kako svet zaista funkcioniše.

Honeyland

Film Medena zemlja sniman je tri godine i fascinantno je videti suvremeni odnos čoveka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slepoj trci za maksimalno povećanje profita. Film je bio nominiran za dva Oskara.

Cowspiracy: The sustainability secret

Ako ga još uvek niste pogledali, ovo je nešto što će vas zasigurno naterati na redukciju mesa. Kontroverzni dokumentarac koji je dostupan na Netflixu proučava uticaj uzgoja životinja za konzumaciju, a pokazuje i priču iza kulisa poznatih organizacija. Film će nas podstaći da preispitamo sopstveni stav o uzgoju životinja, ali i na manijakalno pretraživanje interneta o temama poput globalnog uništavanja šuma.

Blackfish

Potresni dokumentarni film koji prati Tilikum, orku koja živi u zabavnom parku SeaWorld, a osim nje, prati sve kontroverze koje se tiču života orka u zatočeništvu. Film je objavljen 2013. godine, a nominiran je i za BAFTA nagradu kao najbolji dokumentarac. Razmislite još jednom pre nego što uđete u zoološki vrt ili zabavni park sa životinjama.

The dark side of chocolate

Ovaj dokumentarni film prati plantaže kakaa gde često rade deca u dobi od sedam do 15 godina. Zbog brojnih tajni vidimo druga vrata neke potpuno drukčije priče u javnosti. Uz obećanje plaćenog rada i boljih uslova za život, ta deca krenu na put neizvesnosti, ali puni nade, sve kako bi se na kraju našli sami i bez osnovnih uslova za život. Dečji rad je zabranjen prema najvišim zakonima, a dokument su potpisala i najveća svetska imena čokoladne industrije. Na linku ispod pogledajte dokumentarac.

The Imposter

Priča prati mladića iz Španije koji tvrdi da je 16-godišnji sin jedne porodice iz Teksasa čiji je sin nestao pre tri godine. Neverovatno teške životne okolnosti, ranjivost i snaga nateratće vas da promislite o tome koliko vam je u životu zaista teško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu