Top-10 dokumentaraca: Provedite vreme kod kuće na najbolji način

Nema boljeg načina da okupirate i skrenete misli od gledanja dobrog dokumentarnog filma

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos, K.Klimenko
Foto: depositphotos, K.Klimenko

Iako bi se moglo reći da je u vremenu u kojem živimo, u kome kamera beleži i prenosi često iz minuta u minut sve, potreba za dokumentarnim filmovima sve manja, ipak to nije istina. Baš suprotno, želimo da vidimo više, a ovaj format je najbolji način da to učinimo. Sada kada treba da ostanemo kod kuće, jedan od načina da upotpunite, na pravi način, boravak jeste dobar dokumenatrni film. Zato smo sastavili listu dokumentaraca.

''Dvadeset stopa do zvezda'' (Twenty Feet From Stardom)

Dobitnik Oskara i najbolji dokumentarac po oceni američkih kritičara, istražuje radni milje i sudbine pratećih vokala u zemlji najzaslužnijoj za razvoj savremene pop muzike.

''Ejmi'' (Amy)

Film sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njenim rečima. Ejmi Vajnhaus je umrla u 27. godini života, 27. jula 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talenat koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pesme i pevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njenom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspeha i nestandardnog načina života pod lupom medija potpuno emotivno raspala.

''Slušaj me, Marlone'' (Listen to Me Marlon)

Film je o jednoj od najuticajnijih ličnosti dvadesetog veka, muškom ekvivalentu Merilin Monro, dvostrukom dobitniku Oskara za najboljeg glavnog glumca, rođenom 3. aprila 1924. godine u Omahi (Nebraska, SAD), kao uzoru mladih glumačkih naraštaja i jednoj od najplaćenijih filmskih zvezda u Holivudu.

"Život u ružičastom" (La Vie en Rose)

Film Olivjea Dana "Život u ružičastom" (La Vie en Rose, 2007), nazvan po jednoj od najpoznatijih pesama Edit Pjaf (1915-1963), prikazuje put koji je ona prešla od odrastanja u siromašnom kvartu Pariza do statusa vrhunskog svetskog zabavljača.To je muzička biografija ispričana hronološki naizmenično, s Edit Pjaf u različitim periodima.

''Life Itself''

Film o životu i karijeri poznatog filmskog kritičara i društvenog komentatora Rodžera Eberta.

"Čovek na žici" ( Man on Wire)

Priča o odvažnom, ali ilegalnom prelasku Filipea Petija preko žice između tornjeva Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 1974. godine. Taj događaj pojedini ljudi smatraju umetničkim zločinom veka.

''Čovek grizli'' (Grizzly Man)

Priča o ekscentričnom zaljubljeniku u medvede, njegovom životu i njegovoj ironičnoj smrti. Film koji je veterana Vernera Hercoga nakon 30 godina karijere pretvorio u ime koje je poznato i povremenim izletnicima u svet filma.

''Razgovori s ubicom: Ted Bundy'' (Conversations with a killer)

Veliki broj serijskih ubica ima dijagnozu malignog narcizma pa često pate od zablude o veličini. Jedna od implikacija Netfliksovog serijala ''Razgovori s ubicom: Ted Bundy'' jeste da je Ted Bandi, jedan od najpoznatijih američkih serijskih ubica, neprestano manipulisao medijima i novinarima koji su ga intervjuisali kako bi hranio veličanstveni narativ o sebi, svom liku i ''delu“.

''Napuštanje Nedođije''

Dokumentarac HBO-a je eksplozivan i uznemirujući – jer fokusira se na priče dva muškarca koji svedoče o tome kako ih je u detinjstvu seksualno zlostavljao Majkl Džekson. Kako Džekson, iako optuživan, nikada nije bio osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnika – reditelj filma pokazuje zašto je to tako i koliku moć i uticaj jedna pop zvezda ima na svet u kom živimo

"Prekrasna milost" (Amazing Grace)

Dokumentarac o kraljici soula Areti Frenklin vrti se oko njenog legendarnog nastupa u Los Anđelesu 1972. godine. S modernim tehnologijama zvuk koji je tada snimljen neverovatno je bolji, življi, inspirativniji. Ovaj film je zanimljiv zbog toga što, iako je dokumentarac o Arehi, pevačicu malo vidimo u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu