"Nije vam ovo Berlin" najbolji film Merlinka festivala

Meksički film "Nije vam ovo Berlin" reditelja Harija Same proglašen je za najbolje ostvarenje prikazano na Merlinka festivalu, koji je večeras zatvoren u Domu omladine Beograda.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Flash100/depositphotos
Foto: Flash100/depositphotos

Na zatvaranju festivala uručene su nagrade za najbolje kvir filmove u sedam kategorija, prikazan je francuski film "Sjajni škampi", a nastupio je i slovenački bend "Sestre". Priznanje Special mention pripalo je brazilskom filmu "Socrates" Aleksandrea Morata, nagradu publike za najbolji kratki film osvojio je "Krokodil" španskog reditelja Horhea Judisa, dok je za najbolji animirani film proglašeno ostvarenje "Leptiri u Berlinu" autorke Monike Manganjeli.

Nagradu međunarodnog žirija za najbolji kratki film dobio je "Dante protiv Mohameda Alija" holandskog reditelja Marka Vagenara, za najbolji dokumentarac proglašen je "Dok nas pornić ne rastavi" iz Portugala, koji je režirao Žorge Pelikano. Nagrada za umetničku hrabrost, koju dodeljuje časopis Promaja, pripala je bosansko-hercegovačkom kratkometražnom ostvarenju "Fikus" autora Andreja Volkašina, specijalnu nagradu festivala za najbolji domaći film dobio je kratki film "Podrška" rediteljke Milice Maletin.

Na ovogodišnjem Merlinka festivalu od 5. do 8. decembra prikazano je 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus bio je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu