Almodovar u filmu "Tuga i slava" otkriva sve o svojoj majci, starenju i homoseksualizmu

Film "Tuga i slava" Pedra Almodovara je španski kandidat za Oskara i njegov najličniji film do sada. Prikazan je u službenoj konkurenciji Kanskog filmskog festivala, a nakon festivalskog života i četiri nominacije za Evropsku filmsku nagradu započelo je njegovo prikazivanje u bioskopima.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphotos/  s_bukley
Foto: depositphotos/ s_bukley

Pedro Almodovar, nesuđeni sveštenik, zavidan radni staž stekao je u madridskoj telekomunikacijskoj kompaniji javljajući se na SOS telefon i vodeći razgovore koji su se sastojali od očajničkih poziva upomoć, tračeva, vapaja ljubavnika sa samoubilačkim nagonima i uplakanih domaćica. Duboko zabrazdivši u intimu Madrida, Almodovar je anonimne jecaje pretvorio u replike u svojim scenarijima. Na tom poslu je zaradio super 8 kameru, koju kupuje u trenutku kada fašistički lider Franko zabranjuje rad filmskim akademijama.

Španska reč "el dolor" u naslovu filma Pedra Almodovara prevedena je kao tuga, ali bi mnogo adekvatnije bilo još jedno značenje te reči, a to je bol, i to ona izazvana fizičkim propadanjem tela usled starenja. Španski sineasta, jedan od retkih kojeg su još za života počeli da oslovljavaju isključivo po prezimenu, što je u njegovoj domovini pošlo za rukom samo Luisu Bueliju i Karlosu Sauriju, snimio je gotovo testamentarni film u kojem bez imalo zadrške govori o bolesti, depresiji i korišćenju heroina, kao i o očaju koji ga tera na introspekciju svoje prošlosti.

U svom poslednjem filmu ne odustaje od iste one hrabrosti kojom od početka osamdesetih godina režira izvrsne filmove o ženama na ivici nervnog sloma, nekrofilima i ostalim likovima iz perverzne galerije na periferiji Madrida. "Tuga i slava" je priča u kojoj režira svoj život balansirajući između žanrova melodrame i tragedije.

Seks, smrt i religija

Šezdesetogodišnji glumac, Španac s najzavidinijom karijerom u Holivudu, našao se u Almodovarovoj filmskoj koži, a iduće godine videćemo ga kao Ferčija Lamborginija u biografskoj drami o osnivaču italijanske tvornice sportskih automobila. Almodovar je Banderasa upozoravao da će Holivud uništiti njegov talenat, ali "maskirani osvetnik Zoro" još se drži u sedlu najsurovije industrije zabave.

Banderas i Almodovar su počeli da sarađuju pet godina nakon smrti španskog diktatora Franka. Od tada su zajedno napravili devet filmova, počevši "Lavirintom strasti" 1982. godine. Četiri godine kasnije sarađuju na crnoj komediji - trileru "Matador" o studentu/matadoru koji priznaje krivicu za ubistva koja nije počinio. Film je najavio Almodovarove preokupacije koje se sastoje od priča o seksu, smrti i religiji.

Sve o mojoj majci

Bol i gubitak ljubavi obeležili su Almodovarove filmove u drugoj polovini devedesetih kada snima "Živo meso" (1997), film u kojem Havijer Bardem igra paraplegičara u invalidskim kolicima, a slede ga naslovi koje krase žive boje i različite seksualne orijentacije, prenosi Kliks.

"Sve o mojoj majci" (1999), film o ženi koja gubi sina, u Kanu mu je doneo Zlatnu palmu, potom i Oskara, a film je postao omiljeni naslov novopečenih ljubitelja evropskog filma. Kontroverze su u to doba odjeknule zbog činjenice da je u filmu tretirana tema promene pola.

Majka je večita Almodovarova preokupacija, a svojoj je čak dozvolio nekoliko kameo uloga, kao i svom bratu Augustinu, s kojim je osnovao produkcijsku kuću El Deseo, u okviru koje su nastali svi njegovi naslovi.

Penelope Kruz, Almodovarova muza i alternativna filmska majka, prošle godine je igrala u biografskom filmu "Voleći Pabla" (Loving Pablo), koji je nastao na osnovu bestselera novinarke Virdžinije Valjeho.

Nakon što je izbegla smrt i ostala bez posla, u knjizi je progovorila o svom odnosu s narko-bosom Pablom Eskobarom iz Kolumbije. Eskobara je igrao njen suprug Havijer Bardem, u neverovatnoj glumačkoj transformaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu