Film "Pijavice" od 19. septembra u bioskopima

Od reditelja čuvenih filmskih naslova "Vizantijsko plavo", "Bumerang" i "Diši duboko" Dragana Marinkovića 19. septembra u bioskope stiže domaća drama "Pijavice", o večnoj temi neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: YouTube / Printscreen
Foto: YouTube / Printscreen

Uvek motivisan književnim delima i istaknutim piscima reditelj i scenarista Dragan Marinković i ovaj put se okreće literaturi kao osnovi za snimanje dobre drame.

Zajedno sa scenaristom Dušanom Spasojevićem, podstaknut istoimenim romanom Davida Albaharija, koji je i koscenarista na filmu, Marinković snima ostvarenje prateći temu koja opravdava floskulu "jednom agent - uvek agent".

Film "Pijavice", premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, posebno je privukao pažnju američke javnosti koja je na nekim od svojih festivala film i nagradila.

Na 19. Beverli hils filmskom festivalu desetočlani specijalni žiri film "Pijavice" proglasio je za najbolji igrani film.

Na 52. Hjustonskom međunarodnom filmskom festivalu film je dobio "Platinum Remi Award" za film i "Gold Remi Award" za kameru.

Dragan Marinković kaže da mu nagrada veoma znači.

"Kada vam nagradu dodele ljudi, prilično značajni u svetu filma, koje ne poznajete, a sve se dešava na završnoj večeri u prisustvu dve stotine ljudi u hotelu Ruzvelt u LA, gde su dodeljivani prvi Oskari, to ipak nešto znači", rekao je producentima Marinković.

Ostvarenje, koje je snimano u Beogradu, Istri i "negde u svetu", kao što se u filmu kaže, predstavlja malu jevrejsku priču s kraja 20. veka na trusnom području Balkana.

Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo “tajne službe”, želi da se vrati normalnom životu.

Glavna uloga pripala je Nikoli Đuričku, a u ostalim ulogama igraju Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Tihomir Stanić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Petar Božović, Ana Sakić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu