Joko Ono ide u Rusiju, "Pokazaće svoje političke stavove"

Japanska umetnica Joko Ono, nekadašnja supruga Bitlsa Džona Lenona, planira da poseti Moskvu povodom otvaranja njene izložbe "Nebo je uvek vedro" u Moskovskom muzeju moderne umetnosti (MMOMA), u oktobru 2019. godine.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Organizatori su najavili da će izložba posetiocima razotkriti osnovne elemente umetničkog rada Joko Ono i prikazati njene stavove koji se odnose na značenje same umetnosti i njene veze sa političkim i društvenim životom.

Pres-služba muzeja saopštila je da će se izložba organizovati u okviru 14. međunarodnog festivala Škola savremene umetnosti "Teritorija", a njen centralni element će biti skup umetničkih dela pod nazivom "Uputstva", koji predstavlja, kako kažu organizatori, "efemerne radove, ponekad ograničene tekstualnim znacima koji uzimaju oblik objekata dok čekaju reakciju publike."

Najpoznatiji performans Joko Ono je takozvani "Komad sa sečenjem" iz 1964. godine kada su posetioci sekli delove njene odeće uz pomoć makaza koje su stajale ispred nje. Ovaj performans ponovila je u Parizu 2003. Originalni je izražavao njen stav preme ratu u Vijetnamu, a drugi prema ratu u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu