Evrovizija se ipak neće održati u Ukrajini - oglasili se organizatori

Organizatori "Pesme Evrovizije" najavili su da će sledeće godine najprestižnije muzičko takmičenje najverovatnije biti održano u Britaniji, jer ratom razorena Ukrajina, nije u mogućnosti da bezbedno ugosti takmičare.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja organizuje događaj, saopštili su sledeće:

"Nakon njihove pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije (ESC) u maju, EBU je istraživao opcije za mogućeg domaćina takmičenja sledeće godine sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC, koji je prethodno organizovao događaj 2017. i 2005. godine", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Postala je dobro poznata tradicija da pobednik Pesme Evrovizije bude domaćin takmičenja sledeće godine, obezbeđujući određene kriterijume, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost.

S obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanja bezbednosti i bezbednosti".

Pesma Evrovizije je jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu sa hiljadama ljudi koji rade na događaju i prisustvuju događaju i potrebno je 12 meseci za pripremu.

"Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije prema pravilima ESC-a ne može ispuniti UA:PBC.

EBU želi da se zahvali UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama od pobede 'Kaluškog orkestra', 14. maja, u Torinu, i deli njihovu tugu i razočarenje što takmičenje sledeće godine neće biti održano u Ukrajini", ističe EBU.

"Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa Bi-Bi-Sijem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu 'Pesme Evrovizije 2023' u Velikoj Britaniji.

Naša je puna namera da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama sledeće godine. Ovo će nam biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu