Slaba funta privukla kolekcionare na londonski sajam

Dok se na naslovnim stranama britanske dnevne štampe najviše piše o Bregzitu, na tradicionalnom oktobarskom sajmu novih umetničkih dela, Frizu (Frieze), vlada veća gužva nego prethodnih godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: gettyimages/  Spencer Platt
Foto: gettyimages/ Spencer Platt

Prema oceni novinara "Gardiana", slaba funta je doprinela da se na oktobarski Friz u Kamden centru za umetnost okupe brojni galeristi i kolekcionari, koji veruju da će cene u evrima biti povoljnije.

Friz se održava u Londonu već dvadesetak godina, a u međuvremenu se takve "pijace" novih umetničkih dela održavaju na proleće u Los Anđelesu i Njujorku.

Friz je dobio ime po istoimenom časopisu za umetnost koji izlazi u Londonu osam puta godišnje i prati sve važnije izložbe već afirmisanih mlađih umetnika.

Tokom ovih sajmova dodeljuju se i nagrade, a okupe više od 100 galerista, koji održavaju aukcije i izložbe, s ciljem da lansiraju nove zvezde savremene umetnosti.

Prema oceni galerista, aukcije na kojima se nude dela već afirmisanih umetnika su slabije nego lane, jer vlasnici najboljih dela neće da prodaju po nižoj ceni, ali su ipak zabeleženi i neki dobri rezultati.

Tako je za delo zvezde Benksija (Banksy) plaćeno 12 miliona dolara, iako funta nije nikada bila tako slaba.

Ipak, kod nekih galerista su se prodavale slike već afirmisanih umetnika, poput Marka Bredforda, Demiena Hersta, Pitera Doiga i Mihaela Vernera i nove zvezde Nemca Alberta Olena.

Zanimljivo je da ima puno kupaca za dela malog broja mladih umetnika, primetio je jedan stručnjak za savremenu umetnost iz NJujorka.

Cene skaču i bez aukcije među kupcima, tako da je prosečna cena slika od 450.000 do 575.000 dolara, dok skulpture dostižu i 850.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu